Dünyanın
dört bir yanında sevilerek tüketilen Japon yemeği suşinin beyni öldürdüğü iddia edildi. Denizlerdeki cıva oranlarının yarattığı tehlike konusunda BM'nin önümüzdeki haftalarda düzenleyeceği uluslararası konferans öncesinde konuyla ilgili bir rapor kaleme alan ABD'li Dr. Edward Groth, balıkların denizlerdeki cıvaya maruz kalmaları nedeniyle, suşi gibi balık etiyle yapılan yemeklerin ciddi zararlar içerdiğini açıkladı. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde danışman olarak da çalışan Dr. Groth, "Suşinin beyne zarar verdiği ve birçok sağlık sorunlarına yol açtığıyla ilgili çok somut belirtiler var" dedi.
HAMİLELERE UYARI
Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada hamile kadınların haftada iki defadan fazla ton balığı yememesi gerektiği belirtilirken, ABD'deki Sıfır Cıva Çalışma Grubu adlı sağlık örgütü, şimdiye kadar açıklanan raporlardaki cıva sınırının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Bilim adamları, deniz ürünlerindeki cıvanın neden olduğu tehlikeler konusundaki ilk uyarılarını 1950'lerde, Japonya'nın Minamata kentindeki bir fabrikanın cıva içerikli atıkları denize boşaltıldığında yapmaya başladı. Minamata olayı nedeniyle binlerce insan zehirlendi, vücut deformasyonları gerçekleşti ve hamile kadınların çocukları özürlü olarak dünyaya geldi.