Yakarak öldürmek İslamda var mı?
Dünya IŞİD'in yakarak öldürdüğü Ürdün’lü pilotu konuşuyor. Bu korkunç katliam ile birlikte yakarak öldürmenin islam dinindeki yeri de tartışma konusu oldu. İslam hukuku araştırma uzmanı Dr. Abdurrahman Yazıcı’ya yakarak öldürme cezasını sorduk.
Barış durumunda ve kasten öldürmede ve belli bir yargılama sonunda yapılan kısasta ise çeşitli şartların oluşması söz konusudur. (Bakara, 2/178) Ebu Hanife'ye göre kısas sadece usulüne göre kılıç vb. aletle yerine getirilir (Fethü'l-Kadîr, X, s. 222) .
KISASTA BİLE YAKARAK ÖLDÜRÜLMEZ
Kısasın yakma ile gerçekleştirilmesi söz konusu olmayıp Hanefi mezhebine göre kısasta öldürmeye aynı şekilde mukabelede bulunulmaz. Her durumda işkence etmeyle ilgili Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "Dünyada insanlara işken¬ce edenlere Allah da âhirette ceza verir." (Müslim, Birr, 117-119)
SAVAŞTA YAKMAK YASAKLANMIŞTIR
Bir savaş durumunda seriyyenin çıkartılması esnasında Peygamber (sav)'in insanların yakılmasını nehyettikten sonra şöyle buyurduğu kaydedilmektedir: "... Ateşle yakarak cezalandırmak sadece Allah'a mahsustur" (Buhari, Cihad, 106)
Gerekli şartları oluşan savaşta düşmanla nasıl savaşılması mücadele edilmesi gereği de açıkça belirtilmiştir: Savaş esnasında insanların uzuvlarını keserek sakat bırakmayı ve ölülerin göz, kulak, burun gibi azalarının kesilerek saygısızlık yapılması (Müslim, "Cihât ve's-siyer", 2) ve meyve ağaçlarının kesilmesini, ekinli arazilere yakılarak zarar verilmesini, hayvanların yeme amacı dışında öldürülmelerini yasaklanmıştır Savaşta hangi şartta olursa olsun sığınma talep eden kimseye bu hakkının verilmesi de önem arzeder. Savaş esnasında sığınma ve eman isteyen bir kişiye bu hakkın verilmesi de emredilmektedir (et-Tevbe, 9/6)