Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Herkesin başı döner!

Herhalde "Şimdiye kadar başım hiç dönmedi," diyecek kimse yoktur yeryüzünde. Baş dönmesi, baş ve bel ağrısı ile birlikte insanların en sık doktora başvurma sebepleri arasında yer alır. Tüm insanlar arasında görülme sıklığı yüzde 5-10 arasında değişirken, bu rakam 40 yaşından sonra yüzde 40'lara doğru tırmanır. Bazen kısa süreli bazense insanı yerine çivileyecek kadar şiddetli olabilir yaşananlar. Baş dönmesi tabiri birbirinden farklı iki tabloyu anlatmak için kullanılmaktadır. Bunlardan ilki daha çok "baygınlık hissi" olarak da anlatılabilecek haldir. İnsan kendini sersemlemiş gibi hissedebilir; başının döndüğünü söylese bile ne kendisinin ne de etrafındaki nesnelerin döndüğü hissi yoktur. Sersemliğe havada yüzüyormuş, ayağının altı kayıyormuş hissi de eşlik edebilir. Kötüleştiği takdirde ardından mide bulantısı, kusma ve baygınlık gelebilir fakat genellikle uzanıp istirahat edildiğinde belirtiler düzelir.

Neler baygınlık hissine sebep olur?
Alerjiler
Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar
Kusma, ishal, ateş ya da su kaybına sebep olan hastalıklar
Hızlı ve derin nefes almak
Endişe ve stres
Kansızlık ve kan kayıpları

Düşmelere nasıl engel olunur?
Yüksek kapı eşiklerini ve kayan zemin üzerine atılmış kilimleri kaldırın.
Zemindeki takılmaya sebep olabilecek hasar ve kabarmaları tamir ettirin.
Mobilyaları ve kabloları tekrar düzenleyerek yürünen alanlardan uzaklaştırın.
Kaymaz yer cilası kullanın ve özellikle fayans, seramik gibi kayan zemine dökülenleri hemen temizleyin.
Karanlık alanları iyi aydınlatın ve gece lambası kullanın.
Merdivenlere ve banyoya tutacak demir raylar döşetin ve banyoda kaymaz yer matları kullanın.
Banyoda tabure kullanın ve oturun.
Karanlıkta kalkıp yürümemek için baş ucunuza ve gerekli yerlere fazladan elektrik düğmeleri yaptırın.


Gerçek baş dönmesi Vertigo ve sebepleri

Gerçek baş dönmesine ise Vertigo denilir ve iç kulaktan ve beyinden kaynaklananlar olarak ikiye ayrılabilir. Sebepler:
Selim tekrarlayan pozisyona bağlı vertigo en sık görülen türdür. Ani baş hareketleriyle ortaya çıkar. Neden ortaya çıktığına dair teorilerin en bilineni iç kulakta yer alan ve dengemizi bulmamıza yardımcı olan mikroskobik denge taşlarının herhangi bir sebeple serbest kalıp iç kulak kanallarında, özellikle ani baş hareketlerine bağlı olarak yer değiştiriyor olmasıdır.
Labirentit iç kulaktaki bağlantı kanallarının iltihabı demektir. Üst solunum yolları enfeksiyonunu takiben bakteri ya da virüslere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ani ortaya çıkan baş dönmeleri tabloya eşlik eder. Bulantı ve kusma sıklıkla vardır. Duyma kaybı, halsizlik ve kırgınlık diğer baş dönmesi sebeplerinden ayrılmasına yardımcı olur.
Migren olarak adlandırılan şiddetli baş ağrısı atakları da vertigoyu ortaya çıkarabilir. Baş dönmesi atakları genellikle ağrıyı takiben ortaya çıkar ve migren atağının bitmesiyle sorun yaratmadan kaybolur.
Meniere hastalığı
baş dönmesi atakları, kulak çınlaması ve duyma kaybı ile seyreden bir tablodur; atakları şiddetlidir. Hastalar gözlerini açamaz ya da başlarını yataktan kaldıramazlar. Şiddetli kusmalar görülebilir. Buna karşılık tüm belirtilerin iyileştiği ve hiçbir şikâyetin kalmadığı dönemler de mevcuttur.
Akustik nörinom
iç duyu kanalı içerisinde yer alan bir selim tümördür. Baş dönmesine, tek kulakta çınlamaya ve tek taraflı işitme kaybına sebep olabilir. Tümörün büyüklüğüne göre belirtiler değişir. Gerekli görüldüğünde cerrahi olarak çıkarılır.
Beyine giden kan akımının azalması özellikle boyun damarlarındaki daralmalara bağlı olarak oluşur ve beyin tabanının kanlanması bozulur. Buna bağlı baş dönmeleri görülebilmektedir.
Kanamaya sebep olmayan kafa ve boyun travmaları da baş dönmesine sebep olurken bunlar kendiliğinden kaybolur.
Beyincik içine kanamalar baş dönmesi, baş ağrısı, yürüyememe ve kanamanın olduğu tarafa bakamama ile kendini gösterir. Gözler istemsiz olarak diğer tarafa doğru döner. Yürüme ileri derecede bozulmuştur.
MS olarak bilinen multipl skleroz seyrinde baş dönmesine sık rastlanır ve başlangıç anidir. İç kulağa bağlı sebepler beyne bağlı sebeplerin beş katıdır. Yukarıdaki sıralama ortaya çıkış sıklığına göre yapılmıştır. Tedavi sebebe yönelik yapılmalıdır fakat kronik ve tekrarlayan baş dönmeleri yaratacakları denge sorunuyla düşmelere ve yaralanmalara sebep olabilir; bu nedenle tedavinin yanında alınacak bazı önlemler bu istenmeyen durumların ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA