Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kuru ciltler için öneriler

Cildim için üç aydır sürekli nemlendirici kullanmama rağmen halen çok kuru... Tenimin nemlenmesi için ne yapmamı öneririsiniz? E.T./İstanbul
Sonbaharın gelmesiyle, rüzgar ve soğuğun da etkisiyle birlikte cilt kurulukları başladı. Size önerim; bol su için ve antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanın.

KETEN TOHUMU YARARLI
Omega3 yağ asitlerini içeren balık ve keten tohumu, alfa lipoik asit içeren ıspanak ve karnabaharı, likopen içeren domatesi, Koenzim Q10 içeren baklagil ve yeşil çayı beslenme planınıza mutlaka ekleyin. Koenzim Q10, üzüm çekirdeği ve yeşil çay özütleri içeren kremleri deneyin. Çok sıcak duş almamanız, evinizde havayı nemlendiren cihazları kullanmanız da faydalıdır. Ancak cilt kuruluğu bazen tiroid sorunları, sedef hastalığı ve egzema gibi altta yatan bir sağlık sorunundan, bazı ilaçların kullanımından, su ve mineral kayıplarından dolayı da oluşabilir. Bu nedenle cilt kuruluğu şikayetiniz devam ettiğinde mutlaka uzman bir hekime başvurun.

Dünyanın en sağlıklı besinleri
Sağlıklı yaşama ve beslenmeye çok önem veriyorum. Çocuklarıma da bunu aşılamaya çalışıyorum. Sizce en sağlıklı besinler hangileri? G.T./Manisa
Bundan üç yıl önce George Matelian Foundation isimli kuruluş, içindeki antioksidan miktarlarını göz önüne alarak en sağlıklı besinlerin listesini yaptı. Buna göre sebzelerden brokoli, ıspanak, havuç ve domates; meyvelerden çilek, kavun, portakal ve üzüm dünyanın en sağlıklı besinleri arasında yer alıyor. Balık da ön saflarda bulunuyor. Özellikle somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar sağlığa katkı sağlıyor.

DENGELİ YİYİN
Kuru yemişlerden; ayçiçeği çekirdeği, keten tohumu, fındık ve badem, tahıllardan; yulaf ve kahverengi pirinç çok faydalı... Baklagiller de bu listede mevcut. Özellikle mercimek, fasulye ve soyadan yapılan tofunun yararı da çok fazla. Sağlıklı yaşam listelerinde damarsal riski artırdıkları için az yer verilen hayvansal gıdalardan yağsız kuzu, dana ve tavuk eti ile yağsız süt, süt ürünleri ve yumurta listenin biraz daha alt sıralarında yer alıyor. Bunun yanında otlardan özellikle maydanoz ve hardal otunun antioksidan etkisi yüksek... Bu bilgileri göz önünde bulundurarak, beslenmenize antioksidan miktarı yüksek yiyecekleri ekleyebilirsiniz. Dengeli olduğu kadar çeşitliliği fazla olan bir beslenme planı size en yüksek faydayı sağlayacaktır.

Diyet içecekler de kilo aldırır
Gittiğim diyetisyen diyet içecekler tüketmemi istemiyor. Ben ise onlardan vazgeçemiyorum. Diyet içecekler de mi kilo aldırıyor? Y.G./Muğla
Birçok kişi diyet içeceklerin, özellikle de düşük kalorili gazlı içeceklerin kilo vermeye yardımcı olduğunu düşünür. Ancak 1995 yılında yayınlanan ve sekiz yıl devam eden bir çalışmaya göre günde bir veya iki kutu gazozlu diyet içecek içenlerde kilo riski neredeyse yüzde 55 artıyor. Bu nedenle her diyet ürüne hemen sarılmayın. İçerdiği karbonhidrat, yağ (özellikle doymuş yağ) miktarını kontrol edin. Sadece içeceklerde değil, diyet etiketi gördüğünüz yiyeceklerde de etiket okumayı alışkanlık haline getirin. Diyet yiyecek ve içeceğin kilo aldırma riskini unutmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA