Siirt'in Pervari ilçesinde üretilen ünlü kara kovan balı, laboratuvar testlerinde, Anzer balıyla eşdeğer hatta kimi değerleriyle üstün çıkmasına rağmen piyasada hak ettiği değeri bulamıyor. Yaylaları, zengin florası ve bakir doğasıyla bilinen Siirt'in Pervari ilçesinde üretilen kara kovan balı, eski tarihlerden beri yüksek kalitesi ve hastalıklara şifa özelliğiyle tercih ediliyor.
YÜKSEK KALİTEDE
Osmanlı'da saray için alındığı rivayet edilen Pervari balı, nam salarak astronomik rakamlara satılan Anzer balına göre çok daha ucuza satılıyor. Anzer balı kilogramı 500 liraya satılırken, Pervari balının kilosu 100 liranın altında alıcı buluyor. Pervari Kaymakamı Duran Eryılmaz, üretilen balın bitki çeşitliliği, uygun iklim şartları, organik kara kovan üretimi gibi nedenlerle yüksek kalitede olduğunu söyledi. Yöredeki ayrı yayla ve üreticilerden aldıkları bal örneklerini laboratuvara gönderdiklerini belirten Eryılmaz, balların özel olarak üretilen ya da özel alanlardan seçilen ürünler olmadığını ifade ederek, "Pervari balını, ün yapmış Anzer balı ile karşılaştırdık. Özelliklerinin Anzer balına eşdeğer veya daha üstün olduğunu gördük. Fiyat kıyaslaması yaptığımızda ise Anzer balının 5'te biri fiyatına satılıyor" dedi.
TANITIM EKSİKLİĞİ VAR
Hakkari, Şırnak, Van ve Siirt sınırlarında yer alan Pervari'nin geniş ve yüksek yaylalarındaki bitki çeşitliliğinin balın aromasına yansıdığını kaydeden Eryılmaz, yörede 5-6 çeşit bal üretimi olduğunu anlattı. Pervari balının tanıtılamadığını vurgulayan Eryılmaz, ilçedeki potansiyeli değerlendirmek için bal paketleme, üretici birliği kurma ve balın pazarlamasını kolaylaştırmak için çalışmaları olacağını bildirdi.