Niğde Valiliği İl Özel İdaresi kaynaklı olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve bin 50 çiftçi ailesinin yararlandığı Alternatif Ürün Projeleri meyvelerini vermeye başladı. Patatesiyle ünlü olan Niğde'de il genelinde silajlık mısır, yonca, nohut, kuru fasulye, çerezlik kabak, barbunya, yağlık ayçiçeği ve karpuz ekilen arazilerde verimli sonuçlar alındı. Niğde genelinde ve özellikle patates üretimi yapılan bölgelerde alternatif ürün yetiştirilmesi için yüzde 50 Niğde Valiliği destekli olarak gerçekleştirilen projeler için 500 bin lira harcandı. Projelerle Niğde'de 12 bin dekar silajlık mısır, 4 bin 200 dekar yonca, 4 bin dekar nohut, 3 bin 500 dekar kuru fasulye, bin dekar çerezlik kabak, 700 dekar barbunya, 500 dekar yağlık ayçiçeği ve 100 dekar karpuz olmak üzere, toplam 26 bin dekar alana alternatif ürünler ekildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, projeler sayesinde Niğde'de ürün çeşitliliğinin arttığını söyledi.
EKONOMİYE 16 MİLYON LİRA
Seçilen ürünlerin toprağın dinlendirilmesi için de yararlı olduğunu kaydeden Türkmen, "Bu projelerin uygulanması aşamasında müdürlüğümüz bünyesinde ziraat mühendislerinden oluşan teknik ekipler çiftçilerimize her türlü teknik desteği tarlada - bahçede sunuyor. Ürünlerin çimlenme, sapa kalkma, yapraklanma ve meyve vermesi konularında bu güne kadar yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı" dedi. Murat Türkmen, tüm ürünlerdeki büyüme ve gelişmelerin normal seyrinde devam ettiğini kaydederken proje kapsamındaki ürünlerin hasat edilmesiyle Niğde ekonomisine 15-16 milyon liralık katkı sağlanacağını belirtti.