Güneydoğu
Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ihraç ürünü arasında yer alan Antep fıstığında hasat dönemi başladı. Çiftçiler, ağustosun ortalarında, baklava yapımında kullanılan ve 'boz fıstık' olarak bilinen ürünü, daha sonra da kırmızı kabuklu 'ben fıstığı'nı hasat ediyor. Sabah fıstık bahçelerinin yolunu tutan işçiler, imece usulüyle hasadı gerçekleştiriyor.
STOKLARDA VAR
Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, bu yıl fıstık rekoltenin düşük olmasını beklediklerini söyledi. Rekoltenin, 2011'de 120 bin, geçen yıl 150 bin ton olarak gerçekleştiğini bildiren Aslan, "Bu yıl rekoltenin 50 bin tonun altında olacağı tahmin ediliyor. Ancak ürünün bu sene az olması paniğe neden olmasın. Stoklarda yeteri kadar fıstık var" dedi.
İMECE USULÜ
Üreticilerden Celal Sarı da ürünün bu yıl az ve pahalı olduğunu ifade etti. Çoğu çiftçinin Antep fıstığını bozken sattığını anlatan Sarı, ürünün az olması nedeniyle stoklanmadığını, bundan dolayı da fıstıktan para kazandıklarını dile getirdi.