Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından, spirulinanın (su yosunu) üretim, hasat ve kurutulmasına yönelik kurs düzenledi. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen ve 1 hafta süren kursta katılımcılara spirulina yosununun kültür koşulları, besin ihtiyacı, büyüme, hasat ve kurutulması konularında hem teorik hem de pratik bilgiler verildi.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Çukurova Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Işık başkanlığında Dr. Leyla Uslu ve Arş. Gör. Burcu Ak'tan oluşan eğitimciler tarafından Su Ürünleri Fakültesi havuzlarında ve Biyoteknoloji Merkezi laboratuvarlarında katılımcılara spirulina konusunda eğitim verildi. Spirulina yosununun doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oya Işık, 'asrın gıdası' olarak adlandırılan spirulina yosunu hakkında bilgi aktardı. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlere katılım belgelerini Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Biyoteknoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nebahat Sarı takdim etti.
SPİRULİNA NEDİR?
Spirulina, mavi yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türü. Basit bir su yosunu görüntüsündeki spirulina, doğadaki en zengin biyolojik değerde bitkisel proteine sahip olan besin olarak biliniyor. İçerdiği protein oranı yüzde 65 olan spirulinanın bu özelliği, en yakın rakibi olan soya fasulyesinin bile 2 katı düzeyinde. Spirulina, doğadaki en zengin organik demir oranına sahip ve ıspanaktan 58, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içeriyor. Spirulina yosunu krem, maske, sabun, şampuan ve cilt renklendirici ürünlerde kullanılabiliyor. Araştırmalar, yosunun cilt metabolizmasını desteklediğini ve keratin oluşumunu önlediğini gösteriyor.