Keçi sütü, salep ve dövme ustalarının emeğiyle ortaya çıkan Kahramanmaraş dondurması, dünyanın en önemli lezzetlerinden biri olarak artık kışın da tüketiliyor. Kentin yetiştirdiği en önemli dondurma ustalarından biri olan Erdal Kanbur, "Soğuk havaya rağmen müşterilerimiz dondurma yemekten vazgeçmiyor. Şehrimizi ziyaret edenler ise bu duruma bir hayli şaşırıyor" diye konuştu.
SIRRI SİHİRLİ ELLERDE
Anadolu topraklarına özgü lezzet kültürlerinden biri olan Kahramanmaraş dondurması, ustalarının elinde şekil bularak geçmişten günümüze aktarılıyor. Adı dondurma ile anılan Kahramanmaraş'ta üretilen bu tadın sırrı, keçi sütü ve salebin karışımının yanı sıra dövme ustalarının sihirli ellerinde gizli. Akdeniz'e özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin kıvam ve aromaya sahip sütleri ve yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen salep, Kahramanmaraş dondurmasını eşsiz bir lezzete dönüştürüyor.
HER YERE GİDİYOR
Kahramanmaraşlı ustalar, doğanın kendilerine sunduğu nimeti işleyerek ve alın terlerini ortaya koyarak bu değeri Türk ulusal lezzet kültürüne armağan ediyor. Kentin yetiştirdiği en önemli dondurma ustalarından biri olan Erdal Kanbur da dondurmanın kışın tüketiminin arttığını belirtiyor. Kanbur, "Soğuk havaya rağmen müşterilerimiz dondurma yemekten vazgeçmiyor. Şehrimizi ziyaret edenler ise bu duruma bir hayli şaşırıyor. Ayrıca son yıllarda soğuk zincir sayesinde Türkiye'nin birçok kentine dondurma gönderebiliyoruz" diye konuştu.