Türkiye'nin
hemen her noktasının yanı sıra dünyaca da tanınan Anamur muzu artık yalnız değil. Erdemli'ye bağlı Limonlu (Lemas) Mahallesi'nde yetiştirilen muzlar iç piyasada yerini almaya başladı. Verimli toprakları ve iklimi ile geçmişte limon üretimi yapan mahalle üreticileri, Tarım Bakanlığı'nın da desteği ile muz üretimine yöneldi. Yaklaşık 600 dönümlük alan üzerinde kurulan seralarda yapılan üretimler ise tüketici ile buluşmaya başladı.
İSTİHDAM FIRSATI SUNDU
Bölgede üretim yapan Mehmet Varat, Lemas muzunun iç piyasada yüksek talep gördüğünü söyledi. Limon bahçelerinin yaklaşık yüzde 80'inin muz üretimine geçtiğini ifade eden Varat, ürünün kalitesi ile birlikte kar marjının ve rekoltesinin cazibe noktası haline geldiğini söyledi. Türkiye'de tüketilen 400 bin ton muzun yarısının yerli olduğunu ve iç piyasa talebini karşılayamadığını hatırlatan Varat "Limonlu'da 5 yıl önce kimse muz üretimini bilmezken şu anda 7 ayrı tesiste yaklaşık 600 dönüm serada üretim yapılıyor. Bu hem üreticiyi sevindirdi hem de çevre halkına istihdam fırsatı sundu" dedi.
TÜKETİCİLERİMİZ DUYARLI OLMALI
Erdemli Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin de katkısı ile Çiftçi Kayıt Sistemi ve Örtü Altı Kayıt Sistemi sayesinde kontrol mekanizmasının da oluşturulduğuna dikkat çeken Varat, üretim yapılan Limonlu Mahallesi'nin Mersin haline olan yakınlığının çiftçi için çok önemli bir avantaj haline geldiğini söyledi. Yerli malı muzun gerekli yükselişi göstermesi için tüketicinin de duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade eden Varat "Vatandaşlarımız, ithal muz yerine üzerinde neredeyse hiçbir kimyasal olmayan yerli malı muzu tüketirlerse, hem ürün kalitesi daha da artar hem de rakip ülkeler ile daha çok ve kolay rekabet hale geliriz. Şu anda iç piyasayı tam olarak karşılayamadığımız için ihracat yapamıyoruz" diye konuştu.