Kastamonu Üniversitesi, valilik, belediye ve Sivil Toplum Kuruluşlarının ortaklaşa hazırladığı proje ile gastronomi alanında Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı ile Gastronomi Şehri olmak için UNESCO'ya başvurmaya hazırlanıyor.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından gerçekleştirilen Bilimsel Araştırma Projesi ile "Gastronomi Alanındaki Mesleki Tecrübelerin Arttırılması ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Eğitim ve Altyapı Projesi" kapsamında şimdiye kadar Kastamonu'nun önde gelen coğrafi işarete sahip ürünleri yeniden gün yüzüne çıkarıldı.
Tarihsel geçmişimiz yemek kültürüne de yansıdığını belirten projenin yürütücüsü durumunda olan Turizm Fakültesi dekanı Prof. Dr. Kutay Oktay 1800'lü yıllarda Kastamonu'nun Araç İlçesinden İstanbul Bahçekapı semtine giderek orada yapmış olduğu lokum ve şekerlemeler ile dünya şekercilik tarihine adını yazdıran ve dönemin ıslahatçı padişahı 2. Mahmut tarafından Nişan-ı Ali Osmani'nin 1. Rütbe nişanı ile Osmanlı Sarayının "Şekercibaşılık" unvanına layık görülen Hacı Bekir'i unutmamak lazım. Kastamonu böyle pek çok değer üretmiştir. Amacımız proje kapsamında bu gastronomik değerleri ve Bu yemeklerimizin hikâyelerini gün yüzüne çıkararak Gastronomi Şehri olma yolunda ilerleyen memleketimizde Gastronomi Turizminin canlanmasını sağlamaktır.
812 YEMEKTEN 500'Ü YÖREYE AİT
Dekan Oktay; "1963 ve 1967 yıllarında yapılan çalışmalarda Kastamonu da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden 500 adedinin Anadolu' nun diğer yörelerinde bilinmediği belirtilmiştir. Yine 2020 yılında yapılmış olan bir akademik çalışmada Kastamonu yöresinde 109 çeşit çorba, 58 çeşit ekmek, 42 çeşit tatlı, 21 çeşit börek ve 112 çeşit yemek olduğu tespit edilmiştir." dedi.
26 ÇEŞİT MANTAR, 30 ÇEŞİT YENİLEBİLİR EMDEMİK OT
Dekan Oktay "Kastamonu endemik bitki yapısı ve Tıbbi Aromatik Bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İlimizde 30'dan fazla yenilebilir ot bulunmakta özellikle Küre Dağları ve Ilgaz Dağı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bakımından adeta bir hazine gibidir. Yine ilimiz 26 çeşit mantar türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kastamonu, her ilçesinde kendine has pişirme yöntemi ve farklı malzemelerin (otlar, yabani meyveler vb.) kullanıldığı yerel lezzetleri ile önemli bir gastronomi turizmi potansiyeline sahiptir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler yoğun şekilde yetiştiği için yemek kültürüne yansımış böylece Kastamonu yemekleri lezzetinin yanında sağlıklı olma özelliği de kazanmıştır. Örneğin ekşili pilav yemeğinde bu özelliği açık biçimde görebiliriz." dedi.
Taşköprü Sarımsağı, İnebolu Kestanesi, Daday Et Ekmeği, Tosya Pirinci, Araç Cevizi, İhsangazi Siyez Buğdayı bunlara örnek olduğunu sözlerine ekledi.