Oruç ayı ramazan başladı. Orucun getireceği sıhhatten yeterince faydalanılabilmesi için sağlıklı, dengeli ve porsiyon kontrolüne dikkat etmenin önemine dikkati çeken uzmanlar, oruç tutan vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu.
Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Ömer, ramazanda göz ardı edilmemesi gereken en önemli unsurlardan birinin su tüketimi olduğunu söyledi. Ömer, özellikle sahurda bol su, ayran, komposto gibi sıvı gıdalar tüketilmesi gerektiğini, şekerli ve gazlı içeceklerden kaçınılmasının son derece önemli olduğunu aktardı.
ŞEKERLİ GIDALARDAN KAÇININ
Prof. Dr. Ömer, iftarda yiyeceklerin iyice çiğnemesi gerektiğini vurgulayarak, börek, pilav, makarna gibi karbonhidrat ve yağdan zengin gıdaların olabildiğince az miktarlarda tüketilmesi, sebze, salata, çorba ağırlıklı menülerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Sahurda daha şekerli gıdalardan kaçınılmasını, yumurta, peynir gibi proteinden zengin olan besinlerle, posa içeriği yüksek olan gıdaların tüketilmesini öneren Ömer, "Posa içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi kan şekerlinin daha yavaş yükselmesini ve yemekten saatler sonra ortaya çıkacak şeker düşüklüklerini önlemede çok yardımcıdır. Şeker düşüklüğü, baş ağrısı, halsizlik bitkinlik gibi belirtilere yol açabilir" dedi.
GÜNDE EN AZ 2.5 LİTRE SU
İç Hastalıkları ve Metabolizma Uzmanı Dr. Ayça Kaya da, "Benim tavsiyem, her gün en az 2,5 litre su içilmeli. Bu da ortalama 10 bardak su demektir. Susuzluğu artıran çay, kahve, limonata, şerbet, şekerli hazır meyve suları, tuzlu şalgam ve turşu sularından muhakkak uzak durulmalı. Eğer tansiyon, kalp, böbrek rahatsızlığı yoksa iki şişe maden suyu da günlük terle kaybedilen elektolitleri yerine koyar" dedi.
İFTAR SONRASI EGZERSİZ
Kaya, "Özellikle kırmızı et B12 vitamini ve demir açısından çok zengindir. Haftada 3 gün kırmızı et, 3 gün balık, 1 gün de tavuk eti tüketilmeli. Yumurta, sahurların olmazsa olmazı olsun. Yumurta eğer kolesterol problemi yoksa her gün, kolesterol problemi varsa haftada 3 gün tüketilebilir" diye konuştu.
Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Arif Kaçan da, "Oruç döneminde kilo vermek isteyenlerin metabolizmalarını diri tutmaları gerekmektedir. Bunun için düşük glisemik indeksli, yüksek proteinli besinler tercih edilmeli ve her gün iftardan 2 saat sonra en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmaları gerekmektedir"