Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Mecca Cola'yı bulmak ya da bulmamak

Nasan Tur'un Kapital sergisi Karaköy'de Galeri Mana'da açıldı. Tur'un işleri, bienaldeki Milena Bonilla'nınkilerle samimi bir sohbet içinde. İki sanatçı da Karl Marx'tan hareket etmiş. Tur'un Kapital sergisi dört yeni işten oluşuyor. 1957 basımlı Das Kapital'i eritmiş hamur haline getirmiş ve bundan soyut resimler üretmiş. Bonilla ise Kapital'i sol eliyle tekrar yazmış. Bu sol eliyle yeniden ürettiği Kapital bienal sergisinde, Marks'ın mezarındaki karıncaları gösteren video filmiyle birlikte sergileniyor.
Tur, Kapital sergisinde dört farklı kolayı da yan yana getiriyor. Süper teknolojik bir kamerayla çektiği kolalar, kabarcıkları sonsuz karanlık fonlarıyla uzayı akla getiriyor. Lakin Tur'un koladaki sonsuz uzamı yakalaması o kadar kolay olmadı. Tur, Just Coke başlıklı dört kanallı video yerleştirmesi için dört farklı kola markasını; Coca Cola ve ona alternatif olarak üretilen İslami ve ulusal çağrışımlı Mecca Cola, ZamZam Cola ve Cola Turka'yı bir araya getirecekti. Ne var ki Tur'un Mecca Cola'yı bulması hiç kolay olmadı. Almanya'da yoktu. Almanya'daki Ortadoğu'lu arkadaşlardan yardım fayda etmemişti. Mecca, bulunamıyordu. Tur, çareyi Paris'teki Ali Akay'a başvurmakta aldı. Akay'ın yardımıyla Paris'teki Afganistanlı gençler Mecca Cola'yı bulup Tur'a yetiştirdiler. Elbette dört kanallı yerleştirmeye bakıp hangi kolanın İslami hangisinin en kapitalist olduğunu anlamak mümkün olmuyor. Ne var ki aralarında en değerlisinin, bulunması güç olanının Mecca olduğunu hatırlatmakta fayda olabilir.
Serginin üst katında Tur'un hocası Lewis Baltz'ın fotoğrafları yer alıyor. Baltz, bu fotoğrafları 1990'ların başında teknik araştırmaların yapıldığı Mitsubishi, Toshiba gibi şirketlerde çekmiş. Son derece şiirseller... Galeri Mana'nın en büyük müdavimlerinden birinin tam karşısında yer alan caminin imamı olduğunu belirteyim bu arada... İmamın, Nasan Tur'un son işlerini özellikle kolaları nasıl bulduğunu ilk fırsatta öğrenmeliyim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA