Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Konak katkısı

İzmir binlerce yıllık tarihi boyunca; Ege, Akdeniz ve Anadolu uygarlıklarının kültür-sanat başkentlerinden oldu. Geçmişinde kendisi gibi diğer Levant kentleriyle de (İskenderiye, Beyrut gibi) kültür köprüleri kurdu. Bir dünya kenti çizgisinde, Akdenizlilik kimliği çerçevesinde; İzmir'in evrensel "kültür, sanat ve tasarım" metropolü olabilme hedefi, 2009 yılında düzenlenen İzmir Kültür Çalıştayı'nda sağlıklı noktadan tartışılmıştı.

İYİ ÖRNEK
İzmir' in Akdeniz'de "kültür-sanat" başkenti, cazibe merkezi olabilmesi mümkün. Ama bunun için, kültür endüstrisünde şekillenen özel etkinliklerin artması şart. Bu nedenle İzmir'de büyükşehirin ve bazı ilçe belediyelerinin öncülük yaptıkları, hedefe uygun kültür-sanat etkinliklerini önemsiyorum. Bunların çoğalması, hatta Akdeniz ve geçmişin Levant kentleri ile işbirliği içeren 'uluslararası özellikler' kazanması, kentin vizyonuna uygun.
Geçtiğimiz hafta İzmir, bu bağlamda iyi bir örneğe tanıklık yaptı.

KUTLAMAK GEREK

Konak Belediyesi'nin artık markalaşan "Öykü Günleri"nin onuncusu, başarıyla gerçekleştirildi. Farklı şehirlerden de izleyici bularak, kendisine adeta 'edebiyat turizmi' alanı yaratan 10. Öykü Günleri'nin onur konuğu, Türk öykücülüğünün kraliçelerinden Leyla Erbil'di. Demir Özlü, Necmiye Alpay, Latife Tekin gibi değerli, usta isimler, İzmir'e güzellikle bezenmiş bir edebiyat rengi kattılar. Öykü Günleri'nin yürütme kurulu başkanlığını, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan yapıyor. Başkan Tartan'ı, bu ve benzeri kültürel etkinliklere, doğru bir anlayışla önderlik yaptığı için, içtenlikle kutlamak gerekli. Ayrıca bu etkinliğin düzenlenmesine emek veren, yürütme kurulu üyeleri, değerli İzmirli edebiyatçılar Namık Kuyumcu, Asuman Susam, Hayri Yetik, Fergun Özelli, Hasan Özkılıç da sevgiyle anılmalı. Bu ve benzeri kültür etkinlikler, İzmir'in gelecek vizyonuna çok uygun çünkü.

ALSANCAK SOKAKLARI
Konak Belediyesi, dönem dönem bu kültürel etkinlikler nedeniyle, üstü örtülü eleştiriler alıyor. Bu da haksızlık. Çünkü, kültür sanatı her boyutuyla yaşamayan, yaygın etkinliklerin var olmadığı bir kentin, Akdeniz'de iddialı, evrensel bir 'kültürsanat' metropolü olması düşünülemez.
Bu nedenle nitelikli benzer etkinlikler, tam aksine destek görüp, çoğalmalı. Konak Belediyesi, kültür-sanat alanında markalaşan bu etkinlikleri sürdürmenin dışında, fiziki alanlarda da, başarılı işler yapıyor. Örneğin, kentsel yenilenmeye katkı getiren bu işlere, başarılı 'Sevgi Yolu' düzenlemesi iyi bir ilk örnektir. Benzeri işlere, bugünlerde İzmir'in incisi değerindeki özel semti Alsancak'ta yapılan güzel çalışmalar eklendi.
Belediyenin Kültür Mahallesi'nde gerçekleştirdiği yol ve kaldırım çalışmaları, gerçekten Alsancak'a yakışır düzeyde. Çok şık, estetiği yüksek, kenti temsil edecek güzellikte. Alsancak'ta çok sayıda sokak, yıllar sonra yeni bir yüze kavuşuyor. Semtte gerçek anlamda tarihi dönüşüm yaşanıyor. İzmir'in en önemli sıkıntısı 'kaldırımlarında rahat yürünemeyen kent' olması. Artık Alsancak, bu çalışmalarla, geniş, özenle yapılmış kaldırımlara kavuşuyor.

ENGELLİYE SAYGI

Umarız bu çalışmalar bittiğinde, Alsancak'ta yaya hakkı tanımayan araçların, kaldırım işgalleri de sona erer. Alsancak'ta bu başarılı çalışmalarda, dikkat çeken bir nokta da; kaldırımlara döşenen görme engelli tuğlaları, yeni oluşturulan engelli rampaları oldu. Konak Belediyesi 'engelli vatandaşa' saygısını gösterdi.
Çalışmalarda, eski tretuvar ve yol kaplamaları kaldırılıp yenilendi. Daha önce asfalt olan yol kaplaması, deniz dalgalı parke ile değiştirildi. Yollar kullanışlı, estetik görünüme kavuştu. Bazı sokaklara uygulanan granit ve bazalt ile elde edilen desenli yollar, çok şık oldu. Ayrıca Konak Belediyesi, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, ömrünü tamamlamış bitkileri, kurumuş ağaçları temizledi.
Kaldırımlardaki uygun noktalara turunç ve çam ağaçları dikildi, Alsancak sokakları pırıl pırıl oluyor. Dileğimiz bu çalışmaların tüm Alsancak'a ve kentin bütününe yayılması. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, bu çalışmalar nedeniyle övgüyü hak ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA