Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

S.1.) Ölülerin yakılması caiz mi? Bu konuda yasak olmadığı söyleniyor doğru mu?
C.1.) Ölülerin gömülmesi Hz. Peygamber'in (s.a.v.) emridir. Aslında bu uygulama Hz. Adem'den bu yana yapıla gelmiştir. Maide Suresinde, Hz. Adem oğlu Kabil'in, Habil'i öldürdükten sonra ne yapacağını bilmediği, Yüce Allah'ın ona ölüyü nasıl gömüleceğini göstermek için bir kargayı gönderdiği ve karganın yeri eşeleyerek gömmeyi öğrettiği bilgisi veriyor. (Maide - 27-31)
Bu da gömü geleneğinin Hz. Adem'e kadar dayandığını göstermektedir. İslam döneminde de ölüler gömülmüştür. Ölünün yakılması çok önemli bir gerekçe -tıbbi, sağlıkla ilgili bir gerekçe- olmadan caiz değildir.
S.2.) Kabir azabı kalıcı mı? Geçici mi? Kıyamete kadar sürecek mi?
C.2.) Ölenler berzah denilen bir âleme gider. Bu âlem, kıyamete kadar devam eder. Bilindiği gibi ölen gömüldükten sonra gidenlerin ayak seslerini dahi duyar.
Mezara giren kişi, durumuna göre berzah âleminde ya nimet ya azap görür. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle haber veriyor: "Sizden biriniz öldüğü zaman sabahakşam (cennet veya cehennem olacak olan) oturağı ona gösterilir. Cennet ehli ise cennetteki yeri; cehennem ehli ise cehennemdeki yeni gösterilir. (Buhari, Bedül Halk, hd: 3001, Müslim hd: 2866)
Bu azab ve nimetin ne kadar süreceğini ise ancak Yüce Allah bilir. Bazıları için çok uzun, bazıları ise çok kısa sürecektir.
S.3.) Kadın küpe takamaz diyorlar. Gerçek midir?
C.3.) Küpe kadın için bir süstür. Takınmanızda hiçbir sakınca yoktur.
S.4.) Televizyon izlerken elimde tespihimle zikir çekiyorum. Bu kabul olur mu?
C.4.) Gözünüz ve aklınız televizyonda, elimiz tespihte iken yapacağınız zikir gönülden olan zikir olabilir mi? Bizim tavsiyemiz; gözünüzü, aklınızı ve gönlünüzü Allah'ın zikrine odaklayın. Ama kabul olup olmayacağını ise Yüce Allah bilir.
S.5.) Hamilelik döneminde eşler yakınlaşabilir mi?
C.5.) Bu konuda bir yasak yoktur. Dini açıdan bir engel yoktur. Ancak tıbbi yönden sakınca olup olmadığını doktorunuzla görüşebilirsiniz.
S.6.) Kocam benden soğudu. Muska veya büyü olma ihtimali olabilir mi?
C.6.) Her türlü soğukluğu, problemi muska veya büyüye bağlamanız doğru değildir. Belki de başka problemler olabilir. Psikolojik sıkıntılar olabilir. Konuşarak orta yolu bulmaya çalışın. Ama büyü gibi hususlardan korkuyorsanız; Felak ve Nas Suresi okuyarak Yüce Allah'a sığınınız.
S.7.) Allah'a ulaşmak diye bir şey var mı? Rüyada buna ulaşabilir miyiz?
C.7.) Rüyada Allah'a ulaşmak, Allah'a yükselmek gibi yanlış yönlendirmelere itibar etmeyiniz. Bazı insanlar yüce Allahın aziz adını kullanarak insanları kandırmaya çabalıyorlar. Allah'a ulaşmanın -O'nun rızasını kazanmanın- yolu iman etmek, namaz kılmak, ibadet yapmak ve günahlardan kaçınmaktır. Bu işin başkaca gizemli veya sihirli bir yolu yoktur. Hele hele rüyaya yatınca Allah'a ulaşacak yolu bulun tarzındaki safsatalara itibar etmeyin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA