Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İşçi Ahmet'in fazla mesaisi işsiz Mehmet'e mi?

Müjde!.. 1 milyon işsize iş kapısı açılıyor. Nasıl mı? Önce Türkiye'nin ana sorunlarının başında gelen istihdam konusuna değineceğim. Sonra bu müjdeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in anlatımıyla sizlerle paylaşacağım. Haberi yazmadan önce çevremdeki üç kişiye "Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" diye sordum. Biri, "terör," diğeri "eğitim" bir diğeri de "eğitimlilerin iş bulamaması" dedi.

***
Türkiye harıl harıl referanduma ve sonucuna hazırlanıyor. Kimi "Ardından seçim olur," bir başkası da "2011'den önce olmaz" diyor. Biz ise eldekine, yani gerçeklere bakıyoruz. Çünkü Türkiye işsizlikle boğuşuyor.
TÜİK'in son verilerine göre, 3 milyon 650 bin işsizimiz var. Üstüne üstlük ümidi kırıklar bunun dışında. Hükümet, işsizlik rakamlarını aşağıya çekmek için yoğun mesai yapıyor. Sadece hükümet mi? Paraya ihtiyacı olan herkes mesaide...

***
Bizi bugün ilgilendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işsizlik mesaisi. Acaba bu mesaiden ne çıktı, bundan bahsedeceğiz.
Baştan belirtelim. Bol mesaili toplantılarda "Fazladan yapılan mesaileri niye işsizlere tahsis etmiyoruz?" çözümü geldi. Bakanlık, yapılacak ilk Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında konuyla ilgili çözüm önerisini işveren ve işçi sendikaları temsilcileriyle paylaşacak. Onlar tartışmaya başlamadan önce konuyu biz tartışalım istedik.
Öyle ya, işçi Ahmet'in fazla mesaisi işsiz Mehmet'e nasıl verilecek?

***

Telefonla görüştüğümüz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Fazla çalışma istihdamın önündeki engellerden biri" diyerek söze başladı.
İşte gerisi: "Türkiye'de haftalık çalışma saati 45... Mesai ile çalışma saati 49-50'ye kadar çıkıyor. Bu çok normal. Ancak şu anda elimizdeki verilere bakarsak çalışma saati ortalama 53.2. İşadamları işçileri fazla çalıştırıyor. Niyetimiz fazla çalışmaya sebep olan nedenleri ortaya koymak. İşverene yasak koymayı düşünmüyoruz. Şayet kanunun öngördüğü sürelerde çalışma saatlarine uyulursa işin gereği 1 milyon kişiye iş sağlanabilir." Bakan Dinçer'in yaklaşık 9 aylık mesaisi ile ortaya çıkan öneri, açıklanması beklenen Ulusal İstihdam Stratejisi'nden sadece bir detay.

***
Elbette tartışmanın bir başka boyutu da işverenin üzerindeki "ağır vergi" olacak. Acaba bu uygulamayla birlikte patronların üzerindeki vergi yükü hafifleyecek mi?
İşverenler, "Fazla mesai verme, işçi al!" sistemine itiraz ediyor. İşçi sendikaları farklı önerilerle sessizce bekliyor. İşçi ise kazandığı parayı artırma derdinde.
Açıkçası üzerinde çalışılan bu dosya, küçük bir rütuşla yüzbinlerce işsize ve ailelerine umut olabilir.
Yeter ki, işsizlik konusunda ortak bir noktada buluşalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA