Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

MHP'nin meclis dışı kalması kime yarar?

Türkiye'nin kader seçiminin en tartışmalı partisi hiç kuşkusuz MHP... MHP şu sıralarda siyaseten zor günler yaşıyor.
Bunun tek nedeni sadece sanal korsanların avı haline gelmesi değil, MHP'yi yüzde 10 civarına getiren asıl neden bugünkü MHP siyaseti... Kendisini besleyen "muhafazakâr-milliyetçi" tabanla ilişkisi uzun süredir problemliydi MHP'nin...
Bir önceki seçimlerde bunun ipuçları ortaya çıkmıştı. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde ise kıyılara ve kent merkezlerine çekilen bir MHP gördük.
12 Eylül referandumuyla bu durum daha bir netleşti ve MHP'nin olası bir seçimde sınırda kalacağı yazılıp çizildi.
Çünkü Bahçeli yönetiminin izlediği politika, MHP tabanını da yol ayrımına getirmişti.
Muhafazakâr kitle yüzünü AK Parti'ye dönerken, özellikle kıyılar ve kent merkezlerinde yoğunlaşan milliyetçi- ulusalcı kitle CHP'ye yöneldi.
Kısaca MHP izlediği politikayla iki arada bir derede kalarak, kendisini riske soktu.
Şimdi birileri sanal korsanlar yoluyla bu riski derinleştirmek istiyor.
Herkesin merak ettiği de bu "birileri"nin kim olduğu... MHP yönetimi AK Parti'yi ve "Okyanus ötesi" diyerek Gülen Hareketi'ni suçluyor ama ipuçları tıpkı CHP'de olduğu gibi MHP çevresini işaret ediyor.
Aslında Bahçeli'ye yönelik operasyon yeni de değil. Daha Ergenekon dava süreci başlamadan o çevrede Baykal ve Bahçeli'nin gönderilmesini isteyenlerin notları şimdiki dava dosyasında yer alıyor. Yani MHP'ye yönelik girişimlerin arkasında birbirinden farklı güçler olduğu çok açık. MHP'nin baraj altında kalmasını isteyen siyasilerle, MHP yönetiminin gitmesini isteyen güçler aynı olmayabilir.
Bu nedenle MHP'nin baraj altında kalması AK Parti'ye yarar fikrinden yola çıkıp, hedef göstermek yanıltıcı.
Çünkü MHP'nin oy aldığı bölgeler dikkate alındığında MHP'nin baraj altında kalması durumu AK Parti'den çok CHP'nin işine yarar. Özellikle MHP'nin güçlü olduğu kıyılar ve kent merkezlerinde bunu görmek mümkün. Buralarda ilginçtir CHP daha önde görünüyor. Ayrıca MHP'nin baraj riski büyük kent merkezlerinde CHP'ye yönelmeyi sağlayacaktır.
Kısaca baraj altında kalan bir MHP'nin yüzde 10- 12 arasında alacağı oyla, çıkarabileceği 45-50 arası milletvekilinin çoğunluğu CHP'ye gideceği gibi, oy kaymasından da en büyük payı CHP alacak.
Bu gerçek ne CHP'yi ne de başka bir partiyi olası şüpheli yapmaz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA