Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA HALİ GALİP ERCAN ÖZTÜRK

Yayında Hollanda modeli

İngiltere Premier Ligi'nde 46 lig ve bütün Federasyon Kupası, İngiltere Milli Takımı'nın hazırlık maçları ile İskoçya Ligi'nin yayın haklarını elinde bulunduran Setanta TV battı. Nedeni, 1.9 milyon abonesi bulunması gerekirken, sadece 1.2 milyon aboneye sahip olmasıydı.
Bu kanalın batmasından en fazla zararı gören İskoçya Ligi kulüpleri oldu. Beş yıldır maçları yayınlayan Setanta, İskoçya Ligi'nin yayın haklarının yeni ihalesini de geçen yıl dört yıllığını 125 milyon pounda satın almıştı.
Hem İngiltere, hem İskoçya'yı Setanta'nın batışıyla kapan Sky-ESPN ikilisinin İskoçya'ya ödediği rakam ise beş yıl için sadece 65 milyon pound oldu.
İngiltere Premier Ligi, toplam yayın hakları satışından 2007-2010 arasında 2.7 milyar pound alacak. Geçen Aralık ayında, 2010 yılında Premier Ligi TV'sinin yayına geçeceği açıklanmıştı. 2010 yılında yayın haklarının istedikleri şekilde olmaması durumunda kulüpler bu PL TV ile kendi yayın haklarını alacaklarını açıklamışlardı.

5 AYDA 300 BİN KİŞİ
İskoçya'daki kulüpler de son yaşanan krizin ardından aynı şekilde ağabeyleri İngiltere'nin izinden gitmeye karar verdiler.
Ama bu sistemi daha önce uygulayan bir lig var. Hollanda Ligi.
Geçtiğimiz yıl Hollanda'da yaşanan yayın krizinin ardından kulüpler, Endemol adlı yayın grubuyla birlikte kendi kanalları Eredivisie TV'yi kurmaya karar verdiler. Hemen uygulamaya başlandı ve beş ayda 200 bin ile başladıkları abone sayısını 300 bine çıkarmayı başardılar. Aylık 14.95 Euro olan uygun fiyatı da bu rakamın artmasında önemli bir faktördü.
Bu sistemin tuttuğu görülünce önce İngiltere ardından İskoçya da bu sistemi izlemeye başladı.
Bizde de naklen yayın heyecanı olacak. Birçok senaryo şimdiden konuşuluyor.
Ama Hollanda sistemi de hiç fena durmuyor. Hiçbir şeyde; hem birbiriyle hem de Anadolu kulüpleriyle anlaşamayan büyük kulüplerin başkanları, bakarsınız Turkcell Süper Ligi TV'sini kurar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA