Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Kanlı yıllar

Paul McCartney'in 1972'de yazıp bestelediği şarkıyı hatırlıyor musunuz? Şöyle diyordu: "Give Ireland back to the Irish..." (İrlanda'yı İrlandalılar'a geri verin)
Rock grubu "Wings"in (Paul McCartney, Linda McCartney, Denny Seiwell ve Denny Laine dörtlüsü) seslendirdiği bu şarkı uzunca bir süre İngiltere'de yasaklanmıştı. Çünkü 30 Ocak 1972'de İngiliz ordusunca öldürülen 14 İrlandalı barış göstericisinin anısına bestelenmişti. Yani, "Kanlı Pazar" ın.
"U2 Grubu" nun "Sunday Bloody Sunday" parçasını hâlâ mırıldananınız var mı? O da "Kanlı Pazar" üstüneydi.
İngiliz yönetmen Paul Greengrass'ın "Bloody Sunday" filminin kareleri akmaya devam ediyor mu gözlerinizin önünden?
O soğuk Pazar günü Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentinde Katolikler'in hak ve özgürlüklerini savunmak için gösteri yapan binlerce kişiye İngiliz ordusunun bir paraşütçü birliği yaylım ateşi açmış, 14 kişiyi öldürmüş, onlarca kişiyi de yaralamıştı. Katliama kalabalıktan askerlere ateş açılması gerekçe gösterilmişti. Ancak ne göstericilerde bir tane olsun silah bulunmuş, ne de herhangi bir asker yaralanmıştı.
İşte o katliamla ilgili olarak 12 yıllık soruşturma sonucu hazırlanan ve sadece sonuç bölümü 5 bin sayfadan fazla tutan rapor dün kamuoyuna açıklandı. Ayrıntılarını dış haberler sayfamızda okuyabilirsiniz.
Peki bizim "Kanlı Pazarlar"ımıza kim, ne zaman projektör tutacak? Örneğin, 16 Şubat 1969 Pazar günü İstanbul'da, Beyazıt Meydanı'nda ABD'nin 6'ncı Filo'sunu protesto etmek için 76 gençlik örgütünün düzenlediği gösteriye bıçaklarla saldıranların arkasında kimlerin bulunduğu ne zaman ortaya çıkacak? Bıçak darbeleriyle can veren Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan'ın ruhları ne zaman huzura kavuşacak? O toplu saldırıda yaralanan 200'den fazla gencin acısı ne zaman dindirilecek?
Bizim "Kanlı Pazartesiler"imizin hesabı ne zaman sorulacak? 31 Mayıs 2010'da, İskenderun'daki üsse yapılan, 6 denizcimizin şehit olduğu terör saldırısının arkasındaki güçler bir gün günışığına çıkartılabilecek mi acaba?
Bizim "Kanlı Salılar"ımızın, "Kanlı Çarşambalar"ımızın, "Kanlı Perşembeler" imizin, "Kanlı Cumalar"ımızın, "Kanlı Cumartesiler" imizin defterleri bir gün açılabilecek mi?
Ya kanlı haftalarımızın? Kanlı aylarımızın? Kanlı yıllarımızın? Türkiye'de her gün oluk oluk kanın aktığı 1970'lerin?..
Kuzey İrlanda'da 38 yıl sonra bile "Kanlı Pazar" travmasının etkisini sürdürdüğü belirtiliyor.
Ya bizim travmalarımız? Onlar ne olacak? Üstelik o kadar da çok ki...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA