ADANA İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Türkiye'nin ilk buğdayının Adana'da hasat edilmeye başladığını belirterek il genelindeki rekoltenin geçen yıl seviyesinde olacağını ifade etti.
Gerek dünyada, gerekse Türkiye'de en fazla tüketilen gıda maddesi olan buğdayda 2022 yılı üretim sezonu hasadı Çukurova bölgesinde başladı. Yaklaşık 11 milyon hektar alanda tahıl üretimi yapılan Türkiye'de 7 milyon hektar alanda da buğday ekimi yapılıyor. Geçen yıl 17.5 milyon ton üretimin olduğu ülkemizde bu yılki üretimin de 20 milyon ton civarında olması bekleniyor.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana'nın Türkiye buğday üretiminin yaklaşık olarak yüzde 5'ini karşıladığını ve 3'üncü sırada bulunduğunu belirterek, "İlimizde kıraç kesimlerde buğday hasadı başladı. Geçen yıl ilimizde 1 milyon 586 bin dekar alanda yapılan üretimden 707 bin ton buğday elde edildi. Bu yıl da yaklaşık 1 milyon 550 bin dekar alandan 730 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Verim yönünden geçen yıldan geri değiliz. Ortalama 450-500 kilo dekara verim alınıyor. Ülkemiz için üreten, emek veren çiftçilerimize bereketli ve kazançlı bir hasat dönemi diliyorum" dedi.
Bu arada Kozan ilçesi Eskikabasakal Mahallesi'nde, üretici Selami Yılmaz'a ait tarlada hasat yapıldı. Yılmaz, bu yılın ilk hasadını gerçekleştirdiklerini ve verimin iyi olduğunu belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Kozan'da bu yıl 200 bin dekar alanda buğday ekiminin yapıldığı yaklaşık 95 bin ton ürün alınması beklendiğini belirtildi.