Osmanlı'nın tapu tahrir defterlerinde de adı geçen ve 'altın' olarak tabir edilen Manavgat susamının hasadına başlandı. Antalya'nın Manavgat ilçesinde ekilen susam, yoğun emeğin ardından tüketime sunuluyor.
TARİHİ GEÇMİŞİ VAR
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, ilçe susamının köklerinin binlerce yıl öncesine dayandığını, ilk tohumun bölgeye Hindistan'dan geldiğini söyledi. Manavgat susamının tarihte de çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Boztaş, 1400'lü yıllarda müsellem ve tapu tahrir defterlerindeki kayıtlardan, ilçede o yıllarda 76 tahinhane olduğunun anlaşıldığını ifade etti.
AROMASI ÇOK FARKLI
Tarihçilerin, "Manavgat susamı ve Manavgat tahini, Osmanlı sarayının mutfaklarını süslemektedir" yorumunu yaptığına değinen Başkan Ahmet Boztaş, "Bölgedeki mikro klima ve toprağın verimliliğinden kaynaklı ürünün hem aromasında hem de yağ oranında farklılıklar var. Susamda oluşan her türlü tahin ve benzeri ürünlerimizin lezzeti daha güzel ve daha farklı oluyor. Susama coğrafi işaret almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduk. Şu an ilan sürecinde. Türkiye'de yıllık yaklaşık 150 bin ton susam tüketiliyor. Bunun yaklaşık 20 bin tonu yurt içinde üretiliyor" dedi.