ANTALYA
Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomide toplam talebin düştüğünü bunun da enflasyonu sınırlayıcı etki yaptığını kaydeden Başkan Çetin, market harcamalarının ise arttığını söyledi.
YÜZDE 20 GERİLEME
Başkan Çetin, "Taze sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüş ve akaryakıt indirimleri enflasyonu düşürücü etki sağlamıştır. Taze sebze ve meyve fiyatlarının genel olarak geçen yılın altında seyrettiği görülmektedir. Domates, biber gibi ürünlerde yıllık fiyat gerilemesi yüzde 20'ye yakındır. Antalya üretimi Türkiye gıda enflasyonunu düşürücü bir katkı sağlamıştır" dedi.
PATLICAN VE KABAK
Çetin "Talep değişiminin tüketici fiyatlarına yansıdığı görülmektedir" dedi. Aylık olarak en yüksek artış gösteren ürünün yüzde sarımsak, soğan ve patates olduğunu açıklayan Çetin, patlıcan, salatalık ve kabağın ise en çok düşüş gösteren ürünler olduğunu anlattı. Bölge enflasyon rakamlarına da değinen Çetin, "Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,81, dört aylık yüzde 3,13 ve yıllık bazda yüzde 11,03 olarak gerçekleşmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 14'üncü sırada, dört aylık bazda 16'ncı ve yıllık bazda ise 12'nci sırada yer almıştır. Yıllık bazda Türkiye ortalamasının üstünde olduğu görülmüştür" dedi.