Isparta'da başlayan lavanta üretimi atağı, Burdur ve Antalya'ya da sıçradı. Batı Akdeniz bölgesinde lavanta üretimi turizmle de desteklenince önemli bir ekonomi oluştu. Mor turizmin çıkış noktası Isparta'da lavanta kokulu köy olarak bilinen Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü oldu. Lavanta kokulu köyde alternatif turizme uygun olarak faaliyetlerde hızlandırdı. Turlar ise yavaş yavaş gelmeye başladı. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesinden turistler lavanta bahçelerine gelerek anı ölümsüzleştiriyor. Lavanta tarlaları doğal fotoğraf stüdyolarına dönerken temmuz ayında usta fotoğrafçıların da Kuyucak'a akın etmesi bekleniyor. Kuyucak Muhtarı Gürol Yılmaz, geçen yıl 1 milyona yakın ziyaretçi çektiklerini, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle geç başlayan turlara ise talebin yine yoğun olduğunu anlattı. Yüksek kesimlerde yapılan mor
turizm Antalya'da sahile de uzandı. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) uzmanlarınca, 'Antalya Lavanta Kokuyor' sloganıyla 2015'te Isparta, Burdur ve Bulgaristan'dan getirilen lavanta çeşitleri, enstitü bahçesinin 2 dönümlük bölümüne ekildi.
TURİZM PROJESİ
Lavantadan, ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 70, üçüncü yıl ise yüzde 100 verim elde edildi. BATEM ile Antalya Valiliğince geliştirilen projeyle turizme kazandırılacak.