TARIM sektörü ile ülke ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunan Antalya'da yetiştirilen ve ihraç edilen tropik meyve çeşitleri artıyor. Turizmin yanı sıra tarımda da adından söz ettiren şehirde kivi, avokado, ananas, ejder meyvesi, çarkıfelek (passion furit), mango gibi egzotik meyve üretim alanları genişliyor. Katma değeri yüksek olması açısından üreticisinin yüzünü güldüren meyvelerin, ihracatında da artışlar yaşanıyor.
İLGİ GİDEREK ARTIYOR
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğinin (BAİB) verilerine göre, bölgeden 7 ayda 274 bin dolarlık yaban mersini, 100 bin dolarlık kivi, 56 bin dolarlık avokado, 11 bin dolarlık ananas ihracatı gerçekleştirildi. Tropikal meyve ihracatı yapan bir firmanın genel müdürü Ufuk Güngör, son yıllarda tropik meyvelere ilginin daha da arttığını söyledi. Daha önce ithal gelen ürünlerin artık Türkiye'de üretildiğini belirten Güngör, bazı meyvelerin ihracatına da başlandığını kaydetti. Bunu gurur verici olarak nitelendiren Güngör, "Türkiye, hızlı adapte olabilen, üreten ve geliştiren bir ülke" diye konuştu.
KOLAY ULAŞIM ÖNCELİĞİ
Yurt dışında 'blueberry' olarak bilinen yaban mersininde üretim alanlarının artmasıyla ihracatın da hareketlendiğini aktaran Güngör, avokadoda da hızlı bir gelişme yaşandığını bildirdi. Türkiye'nin kivide de ithal ülke konumundan ihracat eden ülke konumuna ulaştığını söyleyen Güngör, mango ve çarkıfelek meyvelerinde de yüz güldürücü gelişmelerin yaşandığını kaydetti. Güngör, "Bahsettiğimiz ürünler, bir yarım küreden, diğer yarım küreye ihraç ediliyor. Nakliyesi, süreleri... Oysa ki Türkiye bu açıdan çok şanslı" dedi.
İTHALATTAN İHRACATA
GÜNGÖR, "Dünyanın her yerinde üretilen ürünleri yine dünyanın başka noktalarına pazarlama ağımız var. Kosta Rika'nın ananasını Türk markası ile Hollanda, Rusya ve Litvanya'daki tüketicilere ulaştırıyoruz. Kenya'dan avokado alıp, Malezya'ya, Güney Kore'ye satıyoruz. Bu ürünler Türk markası ile global pazarda dolaşıyor" ifadelerini kullandı.