ANTALYA'NIN Akseki ilçesinde 1500-2 bin rakımlı Toros Dağları'nda yetişen andız kozalakları, bölde yaşayanların geçim kapısı, evlerin şifa kaynağı oldu. Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, kadınlar tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan andız pekmezi sofralara ulaşıyor. Şifa kaynağı pekmezin kilosu 40 liradan satılıyor.
ZAHMETLİ BİR İŞ
Kuyucak Mahallesi'nde yıllardır pekmez yaparak aile bütçesine katkı sağlayan kadınlardan Emine Erdoğan, dağlarda ağaçlara tırmanarak topladıkları andız kozalaklarını, çuvallarla sırtlarında taşıdıklarını söyledi. Günde 1-2 çuval andız kozalağı toplayabildiğini anlatan Erdoğan, "Oldukça zahmetli ve zor bir iş. Yapımı epey bir eziyetlidir. Andız pekmezi üzüm pekmezine dur der. Çünkü çok lezzetli ve şifa kaynağıdır" dedi. Erdoğan, yaklaşık 10 çuval andız kozalağından yaklaşık 150-160 kilo pekmez elde ettiklerini söyledi.
HER DERDE DEVA OLUYOR
Akseki'de alternatif turizm işletmecisi olan Mustafa Kavasoğlu, andız pekmezinin ham maddesi olan kozalakları Toros Dağlarından toplattığını, bu işten anlayan kadınlara ise bizzat kendisinin eşliğinde pekmezi yaptırdığını ve butik otelinde sattığını söyledi. Pekmezin tamamen doğal olduğunu anlatan Kavasoğlu, "İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Hemoroid, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı ve astıma iyi geldiği biliniyor" diye konuştu.