Asla ıskalamamanız gereken en trend seçenekler. Hepsi trend koçunuz tarafından denenmiştir.
Türkiye'de "dünya mutfağı" sunan restoranların sayısı hiç de az değil. Ama bir de yabancı aileler tarafından işletilen farklı ülke mutfaklarına ait restoranlar var. Bugün falafel, suşi gibi lezzetler birçok kafenin menüsünde karşımıza çıkıyor. Tabii bu yemeklerin hakkını veren var, veremeyen var. Ama bunları yerinde ve usulüne uygun yemenin keyfi bir başka.
Farklı ülke mutfağına girince genelde ithal yiyecekler ülkemizde fiyatların zıplamasına yol açıyor. Ama size desek ki, Hint'i, Japon'u, Kore'si… Oldukça uygun fiyata, orijinal yemekleri tadabileceğiniz salaş ama gurmeleri bile yoldan çıkaracak mekanlar var…
İstanbul sokaklarında biraz kaybolmanız tüm bu dünya yemeklerini yemeniz için yeterli. Ufacık bir falafel evinde üç dakikada yediğiniz falafeli ve humusun tadını unutamayabilirsiniz. Ya da Güney Kore usulü hazırlanmış kalamar ızgarayı… İşte İstanbul sokaklarındaki dünya yemekleri…
Falafel House
Falafel köftesi hemen hemen her kafede "başlangıçlar" arasında yer alıyor. Ama gerçeğini yemek için istikamet Taksim. Şehit Muhtar Caddesi üzerinde enfes bir falafel lokantası var. Adı da Falafel House. İçeride iki, dışarıda iki masası var. Burada yemek en fazla beş dakika sürüyor. Sahibi Filistinli bir amca. Falafel köftenin tadı müthiş. Yanında da humus ve iki çeşit sos.
Tel: (0212) 253 77 30
Cafe Bunka
Ülkemizde maalesef "Geleneksel Japon mutfağı" denilince fiyatlar el yakar. Ama uygun fiyata suşi ve geleneksel Japon yemekleri yiyebileceğiniz yerler de yok değil. İşte size bir örnek: Taksim'deki Cafe Bunka. Ne mi yemeli? İster suşiye dalın, isterseniz zencefilli ton balığı, karidesli pilav, miso çorbası ısmarlayın. Yanında da Japon birasını yudumlayın. Gelen hesap sizi şaşırtacak. Mekanın müdavimleri çoğunlukla öğrenciler.
Tel: (0212) 251 15 80
Asuman
Aksaray'daki Asuman, işi hakkıyla yapan mütevazı bir İran lokantası. Oruç Reis Ortaokulu'nun tam karşısına düşüyor. 70 kişiyi aynı anda ağırlayabilen bir mekan. İran mutfağına yabancı olanlar için fotoğraflı ve açıklamalı bir menü hazırlanmış. İçinde ceviz ve kuru üzüm olan İran cacığı tadılması gereken bir lezzet. Çeşit çeşit pilavları var. Pilavın yanında tereyağı servis ediliyor ve siz bunu masada karıştırıyorsunuz. Safranlı pilavı pek lezzetli. İçki olmayan restoranda çayla incir tatlısı yiyerek yemeyi sonlandırabilirsiniz.
Tel: (0212) 511 27 37
Han Sarang
Güney Kore mutfağını hiç denemiş miydiniz? Cevabınız "Hayır" ise işte size denemeniz için en doğru adres: Han Sarang… Sultanahmet'te, Güney Koreli bir aile tarafından işletiliyor. Pazar hariç her gün açık. Şefi Koreli Young Jin Han. Saat 10:00'da kapılarını açıyor 22:00'ye kadar servis sürüyor. Müşterileri ağırlıklı olarak Türkiye'de yaşayan Uzakdoğulular. Spesiyali vatos ve ton balığından oluşan çiğ balık tabağı. Peynirli brokoli kızartması da oldukça başarılı. Kızarmış kalamar, buharda çipura ve deniz mahsullü krep de menüden başka alternatifler. Güney Kore mutfağı demek masada barbekü demektir. Masanızda pişireceğiniz soya soslu antrikot da denemeye değer.
Tel: (0212) 516 11 28
Mihman
Özbek mutfağı denilince insanın aklına hemen pilav gelir. Ama mutfağın geri kalanı hakkında pek de fikrimiz yoktur. İşte size Özbek mutfağını a'dan z'ye tadabileceğiniz bir lezzet diyarı: Laleli'deki Mihman. Lokantada oldukça kalın, kitabı andıran bir menü var. Çünkü tüm yemekler fotoğraflı ve açıklamalı olarak menüye konmuş. Pilav elbette menünün vazgeçilmezi. Kuşüzümlü, kızarmış etli, havuçlu ya da nohutlu… Çeşit çeşit pilav var. Üstelik kavrulmuş ya da haşlama olarak da pilavınızı seçebiliyorsunuz. Pilav dışında sebzeli makarna, şişe dizilmiş kebaplar, farklı soslarla hazırlanmış balıklar da tercih edilebilir. Uygur mantısı ise restoranın favorileri arasında.
Tel: (0212) 526 08 03
Tel: (0212) 293 66 00
Taj Mahal
Beyoğlu Kaymakamlığı'nın hemen yanındaki merdivenlerden aşağı inerken sağ tarafta hizmet veren Hint restoranı Taj Mahal'i keşfetmiş miydiniz? Burası Güney Hindistan yemekleri sunan bir mekan. Yemekler "tali" adı verilen gümüş tepsilerde servis ediliyor. Tepsinin ortasına "nan" adı verilen pide konuyor ve tepsi masaya geliyor. Menü zengin… Közlenmiş sebze yatağında gelen karides müthiş. Bademli safranlı tavuk, kuzu eti, tavuk çeşitleri… Hint mutfağına genelde bira yakışır. Ama lassi ayranını da deneyin.
Tel: (0212) 293 66 00
Mona
Alaçatı'dan tanıdık bir mekan. Yaz boyunca Taş Otel'in karşısında hizmet verdi ve pek bir popülerdi. Mona'dan bahsediyoruz. İstanbul'daki şubesini ise Cihangir'de açtı. Dışarıdan bakıldığında oldukça şık, sükseli bir mekan. Cihangir'in bohem havasına ters köşe yapmış. Ama iyi de yapmış. Kısa sürede müdavim kitlesi oluşturmuş. Serenay Sarıkaya, Kenan İmirzalıoğlu… Tüm oyuncu tayfası burada. Menüde İtalyan lezzetleri. Özellikle de risottoları çok lezzetli. Pazartesi akşamları canlı müzik var. Türkçe slow şarkılar ve arada yabancılar… İster masada yemekli dinleyin, ister stand'larda keyiflenin… Semte yeni bir soluk kazandıran bu mekanı bir deneyin…
İspendek
Rumeli Hisarüstü'nde, otobüs durağını geçiyorsunuz, soldaki köşede küçük bir lokanta gözünüze takılıyor. Naz ve Zeynel Sezgün çiftinin işlettiği İspendek lokantası burası... Mekanın en önemli özelliği balıkların restoran sahipleri tarafından bizzat tutuluyor olması. Restoran, rezervasyonsuz müşteri kabul etmiyor. Zaten genelde müdavimleri geliyor. Alınan rezervasyona göre de masalarda yer ayırtılıyor. Balık da artık o gün ne vurdularsa o servis ediliyor. Zeynel Bey de yemekle birlikte sohbete başlıyor. Hayat hikayesini, balıkları nasıl avladığını anlatıyor. Balıklar ve pişirme yöntemleri hakkında da ipuçları veriyor. Oldukça keyifli, bol sohbetli ve çok lezzetli bir mekan burası...
Burcu ALDİNÇ / AKTÜEL