Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde düzenlenen 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kapsamında birçok şehirde olduğu gibi Amasya'da da etkinlik gerçekleştirildi.
Şehzadeler Gezi Yolu'nda düzenlenen etkinliğe Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoban, protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Programda konuşan Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, geleneksel lezzetlerin tanıtılmasının önemi ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Vali Masatlı "Sayın Emine Erdoğan Hanımefendimin himayesinde gerçekleşen bu çalışma ile Anadolu'nun binlerce yıllık geleneksel yemek tarifleri "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" adlı eserde bir araya getirilmiştir. Bu eserden hareketle bugün, geleneksel yemeklerimizi, Anadolu'nun tarih ve kültür Şehri, Marka Kenti Amasya'mızda misafirlerimiz ve halkımızla paylaşıyoruz." dedi.
Amasya'da coğrafi işaretlerin arttırılması için çalışma başlattıklarını belirten Vali Masatlı; "İlk olarak Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği, Amasya Toyga Çorbası, Amasya Baklalı Dolma ve Amasya Çöreği Resmi Coğrafi İşaret Belgelerini geçtiğimiz aylarda almış ve Coğrafi İşaretli Ürün sayımızı 8'e çıkarmıştık. Geçtiğimiz Salı günü ise, 'Amasya Patlıcan Pehli' yemeğini Amasya'mızın 9. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillemiş olduk." şeklinde konuştu.
Coğrafi işaret için 24 çalışmanın daha bulunduğuna dikkat çeken Vali Masatlı; "Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin hazırlanmasında emeği geçen, başta Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve bugün bu yemekler için emek sarf eden herkese teşekkür ediyor, birlik ve beraberliğimizin daim olmasını temenni ederek, saygı ve sevgiler sunuyorum." ifadelerini kullandı.
Müzik dinletisiyle devam eden etkinlik, Türk Mutfağına ait yöresel lezzetlerin tanıtıldığı stantların açılışını gerçekleştirmesi ve ardından stantların gezilmesiyle son buldu.