Diyarbakır'ın geleneksel tatlısı "burma kadayıf" ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Sütlü, fıstıklı, cevizli, kaymaklı, peynirli, burma, düz ve çubuk çeşitleriyle sunulan kadayıfın ünü il sınırlarını aşarken, günlük üretimi yapılan tatlının bir bölümü sipariş üzerine Ankara'ya da gönderiliyor. Kadayıf üreticileri kentin geleneksel lezzetini vatandaşın tadabilmesi için iş yerlerini sahura kadar açık tutarken, ramazanda günlük tüketilen kadayıf miktarı 7 tona ulaşıyor. Kadayıf üreticilerinden Ömer Altunhan, baba mesleği olan kadayıfın lezzetli olması için kullanılan malzemelerin iyi seçilmesi gerektiğini belirtiyor. Altunhan, fıstık almak için Gaziantep ve Şanlıurfa'ya, ceviz için de Van'ın Bahçesaray ilçesine gittiklerini söylüyor.