Restaurant- Cafe işletmeleri uzun zamandır yemek kartlarındaki fazla komisyon (yüzde 10-15) nedeniyle yakınıyordu. Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran yemek kartlarında anlaşma sağlandığını ve komisyonun yüzde 4.5'a düşürüldüğünü belirtti. Restoranların yemek kartı firmalarına ödediği komisyon düştü ancak bu düşüş vatandaşın yediği yemeğin fiyatına yansıyacak mı merak konusu... İşletmeci yemek kartlarına karşı olduklarını ifade etseler de hayata geçirilen bu düşüşten bir hayli memnun…
CİRONUN YARISI, YEMEK KARTI
Selahattin Akkaya "5 lira ciro yapıyorsan bunun iki buçuğu yemek kartıdır. Geri kalan bir buçuğu kredi kartı. 1 lira 1.5 lira nakit. Bizde Multinet, Sodexo, Setcard, Tıcket var. Bu sektörde çok nakit oynamıyor. İndirimi 0 da olsa yemek kartının gelmesini istemiyorum. Çünkü 2 aydan önce paramızı alamıyoruz. Biz her şeyi peşin alıyoruz. İndirim gelse de ben fiyatlarımda indirime gitmeyeceğim. Yemek kartı olayı bizim için sıkıntı. Sucu geliyor. Parasını peşin istiyor. Peşin veriyoruz. Bugün vermedin ama öğlen sonu gelir. Yarın gelir. Ödemen lazım. Ama yapılan düzenleme güzel. Sevindirici. Yüzde 10 ödemektense 4.5 tabiki bizim için daha iyi" diye konuştu. Hasan Yıldırım "Böyle bir indirime gidilmesi tabiî ki güzel. Olması gereken bir şeydi. Tepki vermek iyi oldu. Beni rahatsız eden tek şey burada çalışanlarımın emeklerinin alınması. Bir de bunların yabancı olması. Tamamen yerlileşmesi taraftarıyım. Bizim emeğimizi başkaları çalmasın.Yerli olsun" ifadelerini kullandı. Rahmi Özer "Lokanta için kötü. Memur kesiminin tamamı Ticket, Sodexo, Multinet kullanıyor. Yüzde 9-10 gibi bir komisyonu vardı. 4.5 çok çok iyi"dedi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yemek kartlarında uygulanan komisyonlara yüzde 4.5 tavan sınırının getirilmesi konusunda uzlaşma sağlandığını söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen çalıştayda bir araya gelen tarafların, yemek kartları komisyon oranlarına tavan sınırı getirilmesi konusunda uzlaşmaya varmalarının çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Baran, "Yiyecek ve içecek sektörünün üzerinden yük kalktı" dedi. Yemek kartı pazarının 10 milyar liraya yaklaştığını belirten Baran, pazarda yüksek oranlı komisyonlar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Baran, "İstanbul Ticaret Odası ve ATO olarak da Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitemizin yürüttüğü çalışmayla uzlaşma sağlandı" diye konuştu. Baran, çalışmanın Ankara'da 14 bin, Türkiye genelinde de 110 bin firmayı ilgilendirdiğini sözlerine ekledi.
"SIKINTISINI ÇOK ÇEKTİK"
MENŞURE
Ünlü "Biz bunun sıkıntısını çok çekiyorduk. Çok iyi oldu. Çok teşekkür ediyoruz. İyileştirme için.
"BU ORAN DAHA KABUL EDİLEBİLİR"
MERT Karakaya "Şu anda bulunduğumuz bölgede rastaurant çok olduğu için bir rekabet içerisindeyiz. Biz müşterilerimize samimi olamıyoruz. Yemek kartıyla ödeme yaparken bile indirim istiyorlar. Bu oran daha kabül edilebilir. Bize kalsa yine yüksek eski haline göre daha iyi" dedi.
"GETİRİSİ ÇOK DÜŞÜK"
RUŞEN
Budak "Bu yemek kartlarının getirisi düşük oluyor. Bir de yabancı şirketler kazanıyor. Zaten sektör ölmüş durumda. Kazandığımızı da paylaşıyoruz. Çok sevindim. Süper bir haber oldu bu bana"