Gamze Baş kendisine "çikolata artisti" diyor. Yaptığı ise kakao ile düş dünyasını birleştirip aldığı eğitimin de verdiği uzmanlıkla hem damağa hem de göze hitap eden çikolatalar tasarlaması. Sanat eseri güzelliğindeki çikolataları öylesine iştah açıcı ki yemek için sabırsızlanıyorsunuz. Dünya Çikolata Ustaları Yarışması'nda Türkiye birinciliği ve Türkiye'yi temsilen gittiği Varşova'da En İyi Çikolata dalında Avrupa birinciliği bulunan Baş'la çikolatanın lezzetli dünyasına daldık.
- Bir çikolata artisti olarak, stilinizin ayırt edici özelliği nedir?
- Lezzet. Şöyle ki: Ben çikolatayı sadece bir gıda ürünü olarak görmüyorum. Evet, Londra Cordon Bleu'da okurken geleneksel teknikleri öğrendim. Ancak o tekniklere ek olarak çikolatayı düş dünyamla birleştirip ortaya zengin sunumlar ve hikayeler çıkartıyorum.
- En sevdiğiniz tatlar hangileri?
- Yaşadığımız coğrafyaya ait, yerel tatlar en sevdiklerim. Örneğin biberli çikolata. Geçen gün bir çikolatasever Maraş'tan, biber yollamış. Çikolatayla o biberleri birleştirince ortaya çok güzel bir tat çıktı.
- Çikolatada son trendler nedir?
- Son zamanlarda çikolatada renk kullanımı popüler. Bir diğer trend de doğal ve yöresel tatlar. Bunu istemek kolay tabii ama bunun için yaşadığın toprakların zengin olması gerekli. Türkiye bu konuda çok zengin. Ben de her bir çikolatanın bu doğal zenginliği yansıtması için çalışıyorum.
- Türkiye'nin dünya çapında tanınan çikolata markası neden yok?
- Bilinenin aksine, Avrupa ülkeleriyle bir bağı yok çikolatının. Ancak Avrupa ülkeleri kakaoyu işlemeyi ve pazarlamayı iyi biliyor. Türkiye de çikolatada bir marka olabilir. Bunun için çikolata yapmayı bilmek veya yerel tatları kullanmak yetmiyor. O tatlara vizyon katmak gerekiyor.
- Çikolata nasıl yenmeli?
- Isırarak değil de dille damak arasında eriterek; kakaoyu dil köklerinde hissederek yenmeli. .
- Çikolatanın yanında ne iyi gider?
- Türk kahvesi çok iyi gider; sade olursa daha iyi tabii.
- Ramazan Bayramı için sizden özel bir çikolata tasarlamanızı istesek hangi tatları kullanırdınız?
- Hurma, kavrulmuş tuzlu badem ve bitter çikolata. Hurmanın yumuşak, kadifemsi dokusu, bademin tuzu ve kıtır hali ve bitter çikolatanın kakaosu birleşince ortaya leziz bir tat ve görüntü çıkıyor.
?İNTERAKTİF ÇİKOLATA ODASI
Gamze Baş, çikolatanın başrolde olduğu interaktif ve yenilebilir sanat konseptli projeler geliştiriyor. Bir de tescilli projesi var: İnteraktif Çikolata Odası. Bu odada insanlar çikolatayı yemekle kalmayıp, çikolata vasıtasıyla eğlenceli ve keşif dolu bir oyun oynuyorlar. Oyunun içinde örneğin çikolataya dokunuyor, çikolatanın üzerine yazılar yazıyorlar. Sonunda da bir ödül kazanıyorlar. Baş, "Dünyada yeni yeni başlayan oyunlaştırma (gamification) konusuna, yenilebilir sanat (edible art) konseptini de eklediğim bu ve bunun gibi projelerimde çikolatayı eğlenmek, öğrenmek, keşfetmek ve projenin amacına ulaşmak için kullanıyorum" diyor.