Kış sadece soğuk havayı değil, hastalıkları da beraberinde getiriyor. Eğer bu hastalıklarla savaşmak, onları yenmek istiyorsak tüketeceğimiz gıdaları iyi seçmeliyiz. Hem ihtiyacımıza göre hem de mevsimine göre tüketmeliyiz ki, yararlı olsun. Bu mevsimin sebzelerinden biri de kabak. Kabağın bilinmeyen birçok yararı var. Hastalıklardan korunmak için birebir. Hem mevsimi geldi, hasadı da yeni yapıldı. Tezgahlarda bolca rastlayabilirsiniz. Kabak, en iyi bilinen beta-karoten kaynaklarından biri. Nedir bu beta- karoten? Oldukça güçlü bir antioksidan olan beta-karoten kanserin önüne geçiyor, astım ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Hatta yaşlanmayı ve vücut dejenerasyonunu geciktiriyor. Kabak gibi bitkisel gıdalar obezite riskini de azaltıyor. Diyabet ve kalp hastalıklarının önüne geçerken, cildin ve saçın sağlıklı olmasını da sağlıyor. Kabak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek A ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengin. E vitamini, demir ve ıspanakta da bulunan folatın kaynağı olması da bağışıklığı güçlendiriyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalar kabağın cilt üzerindeki güneş lekelerini (çil) azalttığını ve yılan sokmalarına karşı panzehir görevi gördüğünü söylüyor.
KİLO VERDİRİYOR
Kabağın yüzde 94'ü sudan oluşuyor. İnanılmaz bir besin ve vitamin kaynağı olmasının yanında düşük kaloriye sahip. Basitçe söylemek gerekirse kabak kilo verdiriyor. Kabağı, pirinç ve patates gibi diğer karbonhidrat kaynaklarından daha fazla tüketseniz bile her defasında daha az kalori alıyorsunuz. Bilinmese de, kabağın çekirdeği de oldukça faydalı, çünkü magnezyum açısından zengin. Sağlıklı magnezyum seviyesi de kan basıncı, kan şekeri seviyesi, kalp ve kemik sağlığı için önemli.