‘Öldürdüklerimi insan gibi görmedim’ demişti: Katliamı savunan Prens Harry’e tepki büyüyor
İngiliz Kraliyet ailesinden ayrılarak ABD'ye yerleşen Prens Harry, Afganistan'da görev yaptığı döneme ilişkin anılarına yer verdiği, 10 Ocak'ta yayınlanan kitabı "Spare"de, görevi sırasında 25 Afgan'ı öldürdüğünü ve bundan "utanç duymadığını" söylemişti. Prens Harry’nin sözlerine yanıt bu kez katledilen sivillerin ailelerinden geldi.
Prens Harry'e, anılarında "Afganistan'daki askeri görevi sırasında 25 kişiyi öldürdüğünü ve bundan utanç duymadığını" belirtmesinin ardından o dönemde İngiliz Hava Kuvvetlerinin saldırılarında yakınlarını kaybeden Afganlar tepki gösterdi.
Afganistan'ın 2001'de ABD ve İngiltere tarafından işgalinin ardından "terörle mücadele" gerekçesiyle düzenlenen hava saldırıları ve gece operasyonlarında, Taliban güçlerinin yanı sıra çok sayıda sivil de hayatını kaybetti. Bu nedenle Sussex Dükü Prens Harry'nin ifadeleri, gerek Afganistan'da gerekse uluslararası toplumda büyük tepkiyle karşılandı. İlk olarak 2007-2008 döneminde hava saldırılarında ileri hava kontrolörü, sonrasında 2012-2013 döneminde de Apache saldırı helikopteri pilotu olarak görev yapan Prens Harry, Afganistan'daki askeri görevini ülkenin güney vilayetlerinden Helmand'deki İngiliz üssü Camp Bastion'da yerine getirdi.
AFGAN AİLELER ADALET İSTİYOR
Prens Harry, anılarında, öldürdüğü kişiler için "Yani benim sayım 25. Beni tatmin eden bir sayı değil ama utandırmıyor da." ifadelerini kullanırken, bu kişileri öldürmesini ise "satranç taşlarının tahtadan çıkarılması" olarak tanımlamıştı.
Prens Harry'nin görevi esnasında Helmand vilayetinin Sengin ilçesinde düzenlenen hava saldırılarında yakınlarını kaybeden aileler, bu kişilerin isyancı ya da terörist olmadığını, sıradan Afganlar olduklarını söyledi. Sivillerin öldürülmesi nedeniyle Taliban yönetiminden önce Afgan makamlarına şikayet girişimlerinin sonuçsuz kaldığını aktaran aileler, Prens Harry'nin de katılma ihtimali bulunan bazı saldırıların soruşturulmasını istiyor.
SİVİLLER HEDEF ALINMIŞTI
Helmand'in Sengin ilçesinde yaşayan 45 yaşındaki Hamdullah Alizay, Ağustos 2008'de bir gün İngiliz Hava Kuvvetlerinin saldırılar düzenlediğini ve yerleşimlerinde aynı anlarda 27 kişinin yaşamını yitirdiğini anlattı. Alizay, babası, 15 yaşındaki kardeşi ve komşularının da ölenler arasında bulunduğunu söyledi.