11
Ayın Sultanı Ramazan ayı geldi çattı. İftar ev sahurdaki ihtişamlı sofraların görüntüsü şimdiden heyecanlandırmaya başladı. Konak Kardiyoloji Tıp Merkezi doktorlarından Uzman Doktor Semih Yunus, kalp hastası olanların oruç tutmadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçmesi konusunda uyarılarda bulundu. Kalp hastaları için en önemli sorunun vücudun susuz kalması ve oruç süresinin uzun olması olduğunu belirten Dr. Yunus, "Kronik kalp hastası olanlar kapak hastaları olanların oruç tutması risk faktörü oluşturabilir. Oruç süresince su ve elektrolit kaybı olacağından doktor kontrolünde olunması gerekir. Oruç tutacak hastalar ilaç düzenini bozmamalıdır. Özellikle kan sulandırıcı kullananların gözlem altında tutulması gerekir. Ayrıca ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği olanlar, şeker hastaları, böbrek hastaları, tansiyon düzensizliği olanlar, hipoglisemi hastaları, baş dönmesi ve bayılma şikayeti olanların oruç tutmaları risklidir" diye konuştu.
BOL SU TÜKETİLMELİ
"İftarda ve sahurda ağır yemeklerden kaçınmalı az yağlı sebze ve protein ağırlıklı beslenmeli günlük su kaybını gidermek için bol su tüketmelidir" diyen Dr. Yunus, "Hamur işi ve tatlı dan uzak durmaları gerekir. İftar ya da sahurda bir avuç fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği tüketmelerinde fayda vardır. Çay kahve nescafe ve meşrubatlardan uzak durulmalı içecek olarak ayran ve su tüketilmelidir. İftarda haftada 2-3 defa balık, 2-3 defa kırmızı et tüketilmelidir. Kızartmalardan uzak durulmalı. Yağ olarak zeytinyağı tüketilmelidir. Yemekler ard arda değil yavaş yavaş aralıklarla yenilmelidir. yemeklerden 1 saat sonra yürüyüş yapılması sindirim açısından çok daha iyi olacaktır" ifadelerinde bulundu.