Zeytinyağlıdan vazgeçemiyorlar

Urla’da zeytinyağlı lezzetler, sofraların değişmez tadı. Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, Urla’nın yüzde 85’inin zeytinyağlı yöresel yemeklere yer verdiğini tespit etti

Giriş Tarihi: 12.8.2017
Zeytinyağlıdan vazgeçemiyorlar
İzmir Urla'nın enginar, geleneksel otlarla hazırlanmış çalkama, güveç, katmer, ıspanak balığı gibi yöresel yemekleri Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölümü akademisyenleri tarafından araştırma konusu oldu. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Gıda İşleme Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Dr. Seda Genç ve Ege Sürdürülebilir Çevre ve Kalkınma Derneği (Ege SÜRÇED) tarafından oluşan ekip Urla yemeklerinin sağlık üzerine etkileri ve halkın beslenme alışkanlıklarındaki yerine yönelik bilimsel bir araştırma projesine imza attı. 6 ay süren bir çalışma ile yöre halkıyla bir araya gelerek ilçeye özgü yerel yemekleri, halkın kendi mutfak kültürünü tanıyıp tanımadığını ve beslenme biçimlerini tespit eden ekip, dikkat çeken sonuçlar elde etti. Tereyağı neredeyse kullanılmıyor. Proje kapsamında proje ekibi ve Gıda İşleme Bölümü öğrencileri Urla'nın 17 mahallesine ziyaretler yapılarak, 18-67 yaş üstü 381 kişiye anket uygulaması gerçekleştirdi. Halka, 'Evinizde yöresel yemeklere yer verir misiniz', 'Urla yöresel yemeklerin çeşitliliğinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz', 'Evde pişen yemeklerde hangi temel yağ kullanılıyor' gibi soruları yönelten ekip alanında bilimsel içerikli ilk bilimsel araştırmaya da imza atmış oldu. Anket sonuçlarına göre, ankete katılanların yüzde 85,56'sı evlerde yöresel yemeklere yer veriyor. Ancak yüzde 24,15'i yöresel yemeklerin çeşitli olmadığını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 19,69'u Urla mutfak kültürünün unutulduğunu, yalnızca yüzde 6,04'ü ise Urla mutfak kültürünün Türkiye tarafından tanındığını düşünüyor. Yüzde 74,28'lik bir kesim ise Urla mutfak kültürünün unutulup unutulmadığına dair bir fikri olmadığını beyan etti. Mutfaklarda yüzde 76,12 oran ile zeytinyağı kullanılırken, yüzde 18,11'lik bir oran farklı çeşitlerdeki yağları çok az oranlarda kullanıyor. Tereyağı ise yalnızca yüzde 0,79'luk bir oranla kullanılıyor.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Zeytinyağlıdan vazgeçemiyorlar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN