Girişimci
Fırat Aşkın'ın Kaz Dağları'nın eteklerinde yetiştirdiği zeytin ve zeytinyağı Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (İTQİ) tarafından dünyanın en iyisi seçildi. Üç üniversite birden bitiren Fırat Aşkın istatistik, iktisat ve mimari restorasyon eğitimlerini bir yana bırakarak dede mesleği zeytinciliği seçti. Dedesi Mustafa Kemal Aşkın'dan kalan orman araziye sahip çıkarak tarım uygulamaları başlatan Aşkın, tüm ağaçları elden geçirdi. Hanya adıyla kendi markasını oluşturdu. Edremit tipi zeytin ve zeytinyağında kalitesini artırdı.
Tüm bu çalışmalara 3 yıl önce başladığını söyleyen Fırat Aşkın, Zeytindostu Derneği'nin düzenlediği ve 90 firmanın katıldığı 10. Ulusal Zeytinyağ Yarışması'nda altın madalya kazandıklarını belirterek, "Zeytin mucize bir meyve. İnsana hayat veriyor. Onunla çıktığımız yolculukta biz de yeniden doğduk. Dedemin mirasına sahip çıktık, onu geliştirdik. Şimdi hem ülkemizin adını en iyilerin listesine yazdırmış olduk hem de çabalarımızın karşılığını bu ödülle almış olduk" dedi.