İzmir'in Menderes ilçesi Özdere'de bulunan Tahir Çamur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri yiyecekleri ürünleri kendileri yetiştiriyor. Biyoloji öğretmeni Gülgün Çakmak'ın koordinasyonu ile yürütülen projede 220 öğrenci aktif rol alıyor. Özellikle pansiyonlu eğitimdeki öğrencilerin yemekhane de yiyecekleri ürünleri kendileri yetiştiriyor. Okul bahçesindeki bir dönümden fazla arazide ekim yapan öğrenciler tamamıyla doğal yöntemlerle üretim yapıyor. Arazide Patates, soğan, bezelye, ıspanak, bakla, marul ve çilek gibi sebze ve meyveler yer alıyor. Yumurta ihtiyaçlarını da okul kümesinde besledikleri tavuklardan karşılayan öğrenciler, yemekhane de kalan artık yemekleri ise hayvan barınaklarına ulaştırıyor. Çiğ sebze atıklarını da kompost üreterek okul tarlasında tekrar kullanıyor. Böylelikle yemekhane de sıfır atık projesiyle öğrenciler okuldan sonraki zamanlarını üreterek, dönüştürerek geçirdikleri için telefon ve oyun bağımlılığından uzak kalarak hayatın içine katılıp bireysel ve sosyal gelişimlerine de olumlu katkı sağlıyorlar.
ÖĞRENCİLER SEVDİ
Yaşayan Okul, Üreten ve Dönüştüren Nesil isimli projenin mimarı biyoloji öğretmeni Gülgün Çakmak, "30 öğrenci ile başladığımız projede sayıyı 220'ye çıkardık. Her şeyi doğal yaptık. Parasız yatılı kalan için başlattığımız proje bugün çok büyüdü. Merkezden uzak olan okulumuzda yatılı kalan öğrencilerimizin zaman geçirecekleri bir yer yoktu. Onların okul sonrası zamanlarını iyi değerlendirmesi için böyle bir yola çıktık. Okulda bir dönümden fazla boş arazi vardı. Bu araziyi değerlendirmek istedik. Atasal tohum bulduk. Tohumları dikmek ve araziyi ekime hazır hale getirmek için hayırseverlerin kapısını bile çaldık. Çünkü bize traktör lazımdı. Traktörler geldi, tarla sürüldü keçi gübre atımı yapıldı. Çocuklarımıza aktivite oldu. Sebzeleri toplayıp yemeye başlayınca okuldaki tüm öğrenciler bu projenin içinde yer aldı. En son kümes bile kurduk. Tavukların yumurtalarını da sabah kahvaltıda pişirildi. Çok zor zamanlar geçirdik ama şimdi süper bir sistem kuruldu. Bunları yaparken özellikle dışarıdan hiç birşey almadan yaptık. Hatta elimizde kalan artıkları da kullanmak ve geri dönüşüme kazandırmak çok güzel bir şey. Öğrencilerimiz böyle yaşamaktan mutlu" dedi.