OSMANLI'DAN beri devam eden geleneksel Bigadiç Kargın Köyü Hayrı 15 bin kişinin iştirakiyle ile yapıldı. Asırlardır devam eden ve 2 yılda bir yapılan hayırda 140 kazan yemek ve çorba hazırlandı. Uzun yıllardır hiç ara verilmeden gerçekleştirilen gelenek, köyün ortasında köy kurulurken dikildiğine inanılan yaklaşık 500 yıllık çınar ağacı ile köyün kuruluşunda bulunduğu sanılan kaynak suyunun yanında yapılıyor. Hayır hazırlıklar aylar öncesinden başlıyor ve tamamen imece usulüyle 10-15 bin kişiye yemek hazırlanıyor. Hayırdan bir gün öncesinde kesilen büyükbaş hayvanların ciğerleri pişirilerek akşam yemeğinde ulu çınarın altında köye gelen misafirlere dağıtılıyor. Hayır öncesi mezarlıkta bulunan İbrahim Dede türbesinin bulunduğu kabristana gidiliyor. Kur'anı kerim okunup, vaaz dinleniyor. Hep beraber ulu çınarın altında namaz kılındıktan sonra yemeğe geçiliyor.
ÖRF ADET YAŞATILIYOR
Bu seneki hayra AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Gökçe Uygur, Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Avcu, "Türk milletinin örf ve an'anesi en güzel burada yer buluyor. Tarihte bilinen bu hayır her 2 senede bir devam ettiriliyor. Kurtuluş savaşının zor zamanında bile burada anne ve ninelerimizin hayrı devam ettirildiği biliniyor. Bir bereket timsali, birlik beraberliğin ve kardeşliğin zirve yaptığı bir hayır. Bunun ne manaya geldiğini dünyaya anlatamazsınız. Böyle bir örf ve adeti yaşattığı için ve buna vesile olanlardan Allah razı olsun diyorum. Allah milletimizin birliğini beraberliğini daim etsin" şeklinde konuştu.