Osmanlı İmparatorluğu, el işçiliğine ayrı bir önem vermiş ve çeşitli alanlarda sıkça kullanmıştır. Minyatürler, el yazmaları ve el işçiliğinin en güzel örnekleri olan pek çok süsleme yapılmıştır. Bunlar, her biri ayrı bir mimari eser olan sarayların, camiilerin ve özel yapıların süslemelerinde kullanılmıştır. Bu mesleği yapanların kim olduğunu soranlar için nakkaş kime denir ve hangi sanat dalı ile uğraşan kişiye denir merak uyandırıcıdır.
Tarihteki birçok kültürde, el sanatları ile ilgili pek çok örneğe rastlamak mümkündür. Bu sanatlar, her medeniyetin geleneği çerçevesinde şekillenmiştir. Kullanılan malzemeler ve teknikler de büyük ölçüde farklıdır. Bir kültürün tarihi, mitolojisi, inançları ve günlük yaşam tarzı sanatlarına da yansır. El sanatları ürünlerine çoğunlukla, Türk, İran, Çin, Japon, Hint ve Afrika'da rastlanır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan el sanatları, büyük ölçüde İslam kültüründen ve estetik anlayışından ilham almıştır.
Farklı birçok meslek grubunu içinde barındıran el sanatlarından bazıları, minyatür ressamlığı ile süsleme sanatçılığıdır. Bu sanatları icra edenlere genel olarak, "nakkaş" adı verilmiştir. Saraylar ve camiiler gibi pek çok önemli mimari eserlerin duvarlarını işlemişlerdir. Nakkaşlar, aynı zamanda kitapların süslemelerinde ve farklı el işçiliği projelerinde de yer almışlardır. Osmanlı'dan kalan kültürel mirasın mimarlarından biri de nakkaşlardır. El sanatları ise cam işçiliği, çini ve seramik yapımı, halı ve kilim dokuma ve ahşap oymacılığı gibi kollara ayrılır.
Arapça ( نَقْش) "nakş" sözcüğünden türeyen nakkaş kelimesi, resim yapan kişi (ressam) anlamına gelir. Özellikle Osmanlı kültüründe önemli bir yere sahip olan nakkaş ustaları, kültür merkezlerinin ve ibadethanelerin mimarisinde görev almıştırlar. Duvarlara nakış işleyen, desen ve minyatür çizen sanatçılardır. Osmanlı Devleti'nin farklı bölgelerinde çalışan nakkaşlar, bulundukları yöreden ilham almış ve eserlerine yansıtmışlardır. İstanbul gibi gelişmiş merkezi şehirlerdeki el sanatları yerel kültürden etkilenerek hazırlanmıştır. Anadolu'da rastlanan el işçiliği örnekleri ise daha çok geleneksel motiflere sahiptir. Bunun temel nedeni ise Osmanlı'nın çok kültürlü yapıya sahip olması ve el sanatları alanında oldukça ilerlemiş olmasıdır.