Bursa'da Sonbahar ve ilkbahar aylarında yetişmesine rağmen, pek görünmeyen söbelek mantarı, köy halkı tarafından altından daha fazla değer görüyor. Doğal ortamda yetişen mantar görülüp koparılmadığında ise kısa sürede kararıyor. Bursa'nın Yenişehir ilçesi Çeltikçi köyünde vatandaşlar tarafından toplanan Söbelek mantarı, nadir görünmesinden dolayı köy halkı için altından daha değerli. Doğal ortamında kendiliğinde oluşan mantarın narinliği ise dillere destan olmuş. Kendini görüp de koparmayan kişilere darılan mantar, kısa sürede kararıp eriyor. Topladığı mantarların kuzu etinden farkı olmadığını belirten Caner Kaya, 'Bu mantar senenin iki ayında sonbahar ve ilkbahar aylarında çıkar. Böyle bir mantarı hiçbir zaman bulamazsınız buna değer biçilemez. Kıymetli olan bu mantar senede 2 sefer çıktığı için altından daha değerlidir. Bizim bölgemizde söbelek mantarı olarak bilinen bu mantar başka bölgelerde kuzugöbeği olarak adlandırılıyor. Bu mantarın iki türlü yemek yapım şekli vardır. Birincisi yıkadıktan sonra yağda kızartılır diğeri de krep hamurunda da kızartılır. Zehirsiz bir mantar çeşididir' diye konuştu. Köylüler söbelek mantarının görüldüğünde koparılmazsa, önce rengini karartıp sonrasında ise kendini erittiğini söyledi. NADİR BULUNAN BİR MANTAR TÜRÜ OLAN KUZU GÖBEĞİ MANTARININ (MORCHELLA ESCULENTA), SAYISIZ FAYDASI OLAN, BESİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK BİR BİTKİ OLDUĞU BİLDİRİLDİ. Samsun'un Çarşamba ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, istiridye mantarı yetiştiriciliğinin başarılı bir şekilde devam ettiğini bildirdi. Samsun Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, ilçede gerçekleştirilen kütükte istiridye mantarı yetiştiriciliğinin müdürlük tarafından verilen eğitim ve teknik bilgilerin ardından başarılı bir şekilde devam ettiğini açıkladı. İstiridye mantarı yetiştiriciliğine ilgi duyan üreticilere, müdürlük personeli tarafından uygulamalı eğitim ve teknik bilgi desteği verildiği belirtilirken, 2016 yılı Nisan-Mayıs aylarında yapılan uygulamalardan başarılı sonuçlar alınmaya devam edildiği de öğrenildi. İlçede farklı mahallelerde bu uygulamayı yapılan üreticilerin elde ettiği sonuçlardan memnun olduğu ifade edilirken, ürettikleri mantarlar kendi ihtiyaçlarını karşıladığı, elde ettikleri ürün miktarı 10kg ile 25kg arasında değiştiği öğrenildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, 'Kurum olarak bu alanda amacımız; istiridye mantarını üreticilerimize gerek yetiştiricilik gerek tüketim anlamında tanıtmaktır. Bir mahallede uygulama yapıldığında ertesi yıl kendi ihtiyacını karşılamak için dahi olsa uygulama yapmak isteyen yeni üreticiler ortaya çıkmakta. Şu an için küçük çaplı görünen üretim, önümüzdeki dönemlerde açık ve kapalı alanlarda üretim yapacak olan üreticilerimizle kapasitesini artıracaktır. Böylece ilçemiz ürün desenine üreticilerimiz tarafından emek verildiği takdirde yeni bir ürün kazandırılmış olacaktır' dedi. Ayrıca üreticiler, üretim kapasitelerini artırmak istedikleri takdirde semt ve mahalle pazarlarında 8-10TL/kg'dan alıcı bulabiliyor. Mersin'in Erdemli ilçesinde 3 yıldır kütük üzerinde kayın mantarı üretimi yapan Durmuş Ali Saydam, yılda 3 ton üretimi karşılığında 50 bin lira kazanıyor. Saydam, yaptığı açıklamada, sosyal ormancılık faaliyetlerini artırmak için Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün kültür mantarı yetiştiriciliği projesi kapsamında 60 kütükle üretime başladığını, 3 yılda üretimini 10 katına çıkartmayı başardığını söyledi.