İDİL ÇİMRİN
İdilika'nın Mutfağı
Sabah Yazarları İl Buluşmaları kapsamında geçtiğimiz günlerde Denizli'deydik.
Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin evsahipliğinde şehri gezmek benim için son derece sürprizli oldu. Çünkü bu kadar güzel lezzetler ile donatılmış, aynı zamanda çağı bu denli modern yakalamış bir Ege şehrinde olmak; bir Egeli olarak beni fazlası ile mutlu etti. Tabii evinizin araştırmacı ve mutfaktan sorumlu bakanı İdilika rahat durur mu; hemen Denizli'nin mutfak kültürünün öğrenmeyi kafaya koydum.
SEBZELİ YEMEKLER ÖN PLANDA
Denizli Kültür Daire Başkanı Hüdaverdi Otaklı'ya ulaştım.
Sağ olsun; öyle güzel rotalar belirledi ki, Denizli mutfağını deneyimleme fırsatı buldum.
Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları devam ediyor. Kedi börülcesi, mercimek, domates, kuru börülce, tarhana ve ovmaç çorbaları; yöreye özgü çorba türleri.
Et yemeklerinin başında ise tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, tandır, kol dolması, ciğer sarma ve saçta işkembe geliyor.
Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.
Özellikle patlıcanlı yemek çeşitleri çok fazla; kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi. Taratorlu börülce, ebe gümeci ve filiz salataları; yöreye özgün salata türleri arasında.