Hindistan'da günümüzden en az 5000 yıl önce ortaya çıkmış, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'da halen uygulanmakta olan Ayurveda bir sağlık sistemidir. Hint tıbbının temelini oluşturan bu sistem beslenme ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler ilaçlardan daha önemli görülür. Hastalıkları önlemeyi ve beslenme, aromaterapi, vitamin ve mineral takviyeleri, detoks, masaj, yoga ve meditasyon ile tedaviyi öne çıkarır. Araştırmalar yoga ve meditasyonun astım, yüksek tansiyon ve artrit gibi hastalıklara karşı etkili olabileceğini göstermektedir.
Ayurveda da sıkça kullanılan bir baharat olan kakulenin faydaları saymakla bitmiyor.
Diyetisyen Sedef Olcay, kakulenin faydalarını anlatırken özel kraliçe çayı tarifini de verdi...
Kakulenin yağ yakımını hızlandırdığını söyleyen Olcay, "Yapılan çalışmalar gösteriyor ki düzenli melatonin alımı vücuttaki kalorileri depolamak yerine onların yakımına yardımcı olan kahverengi yağ hücrelerini uyarıyor. Bu hücreler inceltici yağ olarak biliniyor.
Özellikle içindeki uçucu yağlarla uyku problemi yaşayanlara yardımcı oluyor. Karanlıkta uyuyanlarda salgılanan melatonin hormonuna destek olan kakule, iştah, tokluk, kalori alımı ve yağ depolarını düzenleyen metabolik hormonların salınımını kontrol ediyor. Özellikle karın bölgesindeki yağ birikiminin azalmasında büyük etken oluyor.
Kakule sindirim başta olmak üzere, kanser, kalp hastalıkları, solunum sıkıntısı, ağız kokusu, yüksek kolesterol, kan şekeri dengesi gibi birçok rahatsızlıkta da kullanılıyor. Asya ülkelerinde yetişen kakule, zencefiller familyasındandır.
Şifalı özelliğinin yanında, çay, kahve, yemeklerde ve tatlılarda aroma katması için de tercih edilir" açıklamalarında bulundu.
YAĞ YAKAN KRALİÇE ÇAYI TARİFİ
Yağ yakımını hızlandıran özel kraliçe çayı tarifini veren Diyetisyen Sedef Olcay, çayın püf noktalarını şöyle anlattı: "2,5 su bardağı kaynamış su içerisine önceden çekirdeklerini çıkartıp toz haline getirdiğimiz kakuleden 1 çorba kaşığı ilave edelim.
Ardından karışıma 1 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil, 1 adet kabuk tarçın ve 4-5 adet karabiber tanesi ekleyelim.
Hazırlamış olduğumuz bu karışımı 5 dk daha kaynatmaya devam ettikten sonra ocaktan alalım ve 15 dk demlenmeye bırakalım. Dilerseniz tokluk hissini arttırması bakımından hazırladığımız bu çayın içerine 1 su bardağı yağsız süt ilave ederek tüketebilirsiniz."
KİMLER KAKULE KULLANAMAZ?
Özellikle safra taşı problemi olan, kalp rahatsızlığı veya pıhtılaşma problemi olan, kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçları alan bireylerin kakule kullanımında dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Olcay, "Ayrıca kakule kolesterolü kendi başına önemli ölçüde azaltabildiğinden kolesterol düşürmek için ilaç kullanan bireylerde olumsuz etki yaratıyor.
Aynı durum tansiyon ilacı kullanan bireyler için de geçerlidir. Gebelik ve emziklilik durumunda kullanımı için ise doktora danışmadan kullanılmaması gerekiyor" diye uyarılarda bulundu.
Kakulenin yanı sıra kilo vermenize yardımcı olacak 10 mucizevi ot ve baharatı da sizin için derledik...
1. TARÇIN
Evet, en sevdiğimiz kış baharatı sadece lezzetli değil, aynı zamanda kilo vermeye yardımcı! Tarçın, özellikle de Hindistan'da, konu metabolizmayı hızlandırmak olduğunda çok popülerdir.
Kan şekerini düşürmesi de şeker hastalığı olanlar için çok uygun bir baharat olmasını sağlar. İçeceklerinize tarçın ekleyin veya sabah kahvaltıdan önce özel bir tarçın suyu hazırlayın.
2. GİNSENG
Ginseng konu baharat olunca ilk aklınıza gelen değildir belki de, ama Çin hekimliğinde asırlardır kullanılır. Ginseng kan şekerini düzenlemeye, sindirimi kolaylaştırmaya, stresi azaltmaya yarar. Bu baharatı yemekten önce içebileceğiniz sağlıklı bir çay için kullanın.
3. ARNAVUT BİBERİ
Aynı şekilde metabolizmayı oldukça hızlandırır! Arnavut biberi vücudunuzda daha fazla ısı yaratır, inanılmaz bir hızda yağ yakmanıza neden olur. Siz yine de dikkatli olun, çünkü çok fazla baharatlı gıda tüketmek sindiriminiz için zararlıdır. Yemeklerinize biraz acı katmak kilo vermek için çok etkili bir yoldur!
4. SARIMSAK
Sarımsak biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bazıları sıradan bir besin olarak düzenli bir şekilde tüketirken Çin ve Hint sağlık sisteminde ancak bir ilaç olarak özel durumlarda kullanılır. Eh, kilo vermek oldukça özel bir durumdur, değil mi? Sarımsak içindeki allicin maddesi ile tok hissettirmesiyle bilinir.
5. KARABİBER
Karabiberin Arnavut biberiyle benzer özellikleri vardır, ama tatları farklıdır. Arnavut biberi kadar acı değildir, yemeklerde ayırt edici bir tada sahiptir ve sindirim için daha kolaydır. Yağ hücrelerinin büyümesini önler ve yemeklerde farklı bir tat için harika bir baharattır.
6. KİMYON
Eğer Hindistan'ı ziyaret edecek olursanız, kimyonun neredeyse her yemekte olduğunu gördüğünüzde şaşıracaksınız! Sindirime yardımcıdır ve gün boyu enerjik kalmanızı sağlar.