Türkiye'nin en iyi haber sitesi

mucizevi mi değil mi? İşte ghee yağı ile ilgili bilinmeyenler...

Asya mutfağının vazgeçilmezi olan bize ise daha yeni yeni gelen, olarak da bilinen ghee yağının mucizevi bir olduğu iddia ediliyor. Fakat veriler ve ghee'nin yüksek oranda içermesi bu iddiaları desteklemiyor. Gelin bakalım nedir, ne değildir?

Ghee yağı mucizevi mi değil mi? İşte ghee yağı ile ilgili bilinmeyenler...

Asya mutfağının vazgeçilmezi olan bize ise daha yeni yeni gelen, olarak da bilinen ghee yağının mucizevi bir olduğu iddia ediliyor. Fakat veriler ve ghee'nin yüksek oranda içermesi bu iddiaları desteklemiyor. Gelin bakalım nedir, ne değildir?

Ghee yağı mucizevi mi değil mi? İşte ghee yağı ile ilgili bilinmeyenler...

Asya mutfağında çok uzun yıllardır kullanılan, bizim ise son beş yıla kadar adını bile duymadığımız, olarak bilinen ; tereyağının saflaştırılması ve sadeleştirilmesi ile elde edilen berrak renkte bir yağdır. Sadeyağ sıcak havalarda tereyağının bozulmasını önlemek amacıyla ortaya çıkmıştır.

Ghee yağı mucizevi mi değil mi? İşte ghee yağı ile ilgili bilinmeyenler...

Son dönemlerde ghee yağının tereyağından çok daha üstün olduğu hatta metabolizmayı hızlandırma, bağırsak sağlığını, kalp sağlığını koruma gibi bazı yararlarıyla diğer yemeklik yağların yerini alacak süper olduğunu savununlar bulunmakta. Oysa ghee, yüksek içeriğine sahip ve ghee üretimi sırasında kolesterolün okside olabileceğine dair kanıtlar bulunuyor ki bu, iddia edilenin tam aksine kalp hastalıklarına kapı aralıyor.

Ghee yağı mucizevi mi değil mi? İşte ghee yağı ile ilgili bilinmeyenler...

Ayrıca ghee yağının savunulan diğer yararlarını destekleyen bir insan çalışması veya bir ortak görüş raporu da yok ve çalışmalar ghee'nin tereyağından veya herhangi bir yağdan daha üstün olmadığını göstermekte. Bugün sizlerle ile ilgili bilinmesi gereken tüm gerçekleri daha detaylı paylaşmak istiyorum.

Ghee yağı mucizevi mi değil mi? İşte ghee yağı ile ilgili bilinmeyenler...

NASIL ELDE EDİLİR?

, tereyağı köpüklendirilerek hazırlanır. 1-1.5 kilo tuzsuz tereyağı tencerede çok kısık ateşte köpüklendirilir. Bu işlem esnasında yağı yakmamaya, sıcaklığı ani arttırmamaya özen gösterilir. Köpüklendirme işlemi 15-20 dakika sürer. Tereyağının üzerine çıkan köpükler tek tek temizlenir.

Ghee yağı mucizevi mi değil mi? İşte ghee yağı ile ilgili bilinmeyenler...

En son aşamada tereyağı köpük üretmez, altın sarısı renkte bir edilir ve içerisinde partikül kalmaması için ince bir tülbentten süzdürülür. yapılırken süt katıları alındığından soğutma gerektirmez ve birkaç hafta boyunca oda sıcaklığında tutulabilir, soğuk ortamda tutulduğunda ise Hindistan cevizi yağı gibi yumuşak katı kıvama bürünür. Tadı tereyağı, görünüşü ise sıvı yağ gibidir.

Ghee yağı mucizevi mi değil mi? İşte ghee yağı ile ilgili bilinmeyenler...

ASIL FARKI DUMANLANMA NOKTASI

, tereyağından daha yüksek dumanlanma noktasına sahiptir. Bu da ghee yağını pişirme için kullanıma daha elverişli bir hale getirir. Ancak bu tereyağından iyi olduğunu göstermez, çünkü ghee yağı elde edilirken içerisindeki kolesterolün okside olabileceği ve bunun da kalp sağlığını ciddi düzeyde olumsuz etkileyebileceği bilinmekte.

BİZE ULAŞIN