Bu hafta size hem beyin fonksiyonlarınızı güçlendirecek hem de zayıflamanıza yardımcı olacak yedi günlük bir beslenme planı vereceğim. MIND Diyeti, diyabeti ve kardiyovasküler hastalıkları da önlüyor Yaşlanma gibi bir biyolojik sürece karşı koymak mümkün değil. 20 yaşından sonra sinir sisteminde bulunan nöronların işlevini sağlayan gri maddenin miktarının azalmaya başladığı bilinmekte. Dolayısıyla hatırlama, durumu kavrama gibi bilişsel yetenekler de yaşla birlikte azalır. Bu da yaşlandıkça Alzheimer gibi hafıza kaybıyla karakterize, yaşam kalitesini düşüren hastalıklara yakalanma riskini artırır. Bugün dünyada yaklaşık 50 milyon demans hastası var ve bu sayı her yıl 10 milyon artış göstermekte. Bu nedenle 2015'te Harvard ve Rush Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar beyin fonksiyonlarını geliştirecek ve bunamayı önleyecek bir diyet modeli geliştirdiler. MIND Diyeti, beynin yaşlanmadan etkilenme süresini 7.5 yıl azaltan, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini yüzde 53'e kadar düşüren süper bir diyet modeli. Kilo kaybına neden olma, diyabeti ve kardiyovasküler hastalıkları önleme gibi özelliklere de sahip. KIRMIZI LİSTE - Kırmızı et: Haftada üç porsiyonu aşmayın. - Kızartılmış ürünler: Kızartmaları yaşamınızdan çıkarın, 'Tamamen vazgeçemem' diyorsanız haftada bir kez az miktarda yiyin. - Pastane ürünleri ve tatlılar: Şekersiz ve tam tahıllarla hazırlanmış evde yaptığınız tatlılardan haftada dört kez küçük porsiyonlarda yemenize izin var. - Aşırı yağlı peynirler: Peynir seçerken aşırı yağlı değil orta veya az yağlı olanları seçin. HAFTADA BİR BALIK, BEŞ PORSİYON KURUYEMİŞ - Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, marul, pazı, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; K vitamini, lutein, beta karoten, folik asit gibi antioksidan besin bileşenleri sayesinde beyni güçlendirici etki sağlar. Haftada en az 6 kez. - Diğer sebzeler: Vitamin, mineral ve besin öğelerini içeren sebzeler, beyin fonksiyonlarının ve zihinsel çevikliğin korunmasında etkilidir. Günde en az bir kez. - Kuruyemişler: Ceviz, badem, fındık B, E vitaminleri ve doymamış yağ asitlerinden zengin içerikleri sayesinde beyin hücrelerine hasar veren maddeleri azaltarak beyni korur. Haftada en az 5 porsiyon. - Çilek, böğürtlen, yaban mersini ve ahududu: Bu meyveler beyin için oldukça önemli polifenolleri içerir. Polifenoller, antioksidan ve anti-inflamatuvar özellikleri ile beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Haftada en az 2 kez. - Tam tahıllar: Beynin en kaliteli enerji yakıtı, karbonhidratın yapıtaşı olan glikozdur. Sağlıklı glikoz kaynakları olan tam tahıl ürünlerini günde en az 3 porsiyon tüketmelisiniz. 2 yemek kaşığı yulaf, kinoa, esmer pirinç, tam tahıllı makarna veya 1 dilim tam buğday ekmeği 1 porsiyona eşittir. - Beyaz etler: Beyaz etler, sinir sisteminde önemli role sahip vitaminler B2, B6, B12 açısından zengindir. Haftada en az 2 porsiyon. - Kuru baklagiller: İçerdikleri izoflavon sayesinde mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagiller, vücutta sağlığını yitirmiş hücrelerin büyümesini durdurarak bilişsel yaşlanmayı yavaşlatır. Haftada en az 3 porsiyon. - Zeytinyağı: Temel fenolik bileşeni oleuropein sayesinde inflamasyonu önler ve hafızayı iyileştirir. THE MIND DİYETİ PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESI PAZAR: