Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yonca Yüceer, hem sağlığı korumak hem de sıcaklarda ferahlamak için asitli içecekler yerine ayran içilmesini önerdi. Ayranın en büyük faydası, içindeki probiyotikler sayesinde ikinci beynimiz olarak da bilinen bağırsaklara. Ayranın serinletici özelliğinin yanı sıra sağlık açısından da yararlı olduğu için her yaş grubunca tüketilmesi gerekiyor. FERMENTE SÜT ÜRÜNÜDÜR VE BESLEYİCİDİR Ayranın fermente süt ürünleri arasında yer aldığını belirten uzmanlar, 'Oldukça besleyici bir süt ürünüdür. Ayran, sütte bulunan besin ögelerinin birçoğunu taşıyor. Protein, yağ, vitaminler, mineral maddeler, özellikle kalsiyum bakımından süt ve süt ürünlerinin en önemli gıdalarından biridir.' dedi. Yaz aylarında soda, gazoz benzeri asitli içecekler yerine ayran gibi sağlıklı ürünler tüketilmesi gerekiyor. 5 VİTAMİN VE KALSİYUM KAYNAĞI Kalsiyum kaynağı ayranın, A, B12, D, B2 ve B6 vitaminleri yönünden de zengin olduğunu dile getiren Uzmanlar, 'Vücudun sıvı dengesinin korunması açısından da önemlidir. İçinde yoğurtta olduğu gibi canlı mikroorganizmaların bulunması nedeniyle bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesi bakımından ayran içilmesi sağlık üzerine olumlu katkılar sağlıyor. LAKTİK ASİT SİNİRLERİ GEVŞETİYOR VE UYUTUYOR Ayrandaki laktik asidin sinirlerin gevşettiği ve rahatlık hissi sağladığı için bazı kişilerde uyku haline neden olabiliyor. Ayran, tek başına veya yemeklerle beraber her yaştan insanın tüketebileceği oldukça besleyici ve sağlıklı bir içecektir.