İstanbul bu yıl 17 saat oruç süresi ve sıcak yaz aylarının etkisi altında bir Ramazan ayına hazırlanıyor. Uzun süre midenin boş kalmasının ardından, iftardan sonra hazmı kolaylaştıracak özel bitkisel çay tarifleri... Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Ramazan'da iftar ve sahur yemeklerinden sonra sindirim sistemini hızlandırmaın önemine vurgu yaptı. Mayıs papatyası, tarçın kabuğu, nane yaprağı, zencefil kökü ve rezene meyvesinin şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve hafif spazm görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarında birebir... Papatyanın enflamasyon giderici, ödem boşaltıcı, antimikrobiyal, idrar artırıcı, rezenenin safra ifrazatını artırıcı ve çocuklarda görülen kolikleri giderici etkisi bulunmaktadır Tarçının spazm giderici etkisi, anenin mikroorganizmaların üremesini durdurucu etkisi vardır. İftardan ve sahurdan sonra önerilen çay tarifleri şöyle: Cam veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet nane, 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (veya 1 poşet zencefil), 3-4 karanfil koyun, üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı 2-3 kupa çay içmenize yetecek kadar olmalı. 5-10 dakika bekletip için Prof. Dr. Ekrem Sezik'in sahur tarifi ise şöyle: Yine cam veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet rezene, 1 poşet adaçayı, 1 poşet nane, birkaç parça tarçın koyup, üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı yine 2-3 kupa çay içmenize yetecek miktarda olmalıdır. 5-10 dakika bekletip içiniz.