Farklı besin gruplarının beslenmeye dahil edilmesinin birbirinden çok faydası olduğu uzun zamandır biliniyor. Fakat özellikle meyvelerin besin değerleri konusunda doğru bilgilenmek, ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallere en rahat şekilde ulaşabilmeyi sağlıyor. Bazı meyveler ise o denli zengin bir besin değerine sahip ki; kan şekeri düzenlemesinden bağışıklık sistemine oldukça farklı etkilerle öne çıkar.
Yüksek C vitamini oranı, zayıflayabilme etkisinden bağışık güçlendirebilme gücüne kadar en faydalı besinlerden biri olan greyfurt, birçok anlamda yardımcı olabilir. Düzenli olarak tüketildiğinde ise oldukça faydalı etkileri bulunuyor. İşte greyfurtun faydaları…
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DÜZENLER
Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle greyfurt, oldukça büyük faydalar sağlayabilir. C vitamini, hücrelerinizi zararlı bakteri ve virüslerden koruduğu bilinen antioksidan özelliklere sahiptir. Ek olarak çalışmalar, C vitamininin insanların soğuk algınlığından daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için faydalı olduğunu göstermiştir.
Greyfurtta bulunan diğer birçok vitamin ve mineralin, A vitamini de dahil olmak üzere bağışıklığa fayda sağladığı biliniyor. A vitamininin iltihaplanmaya ve çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
ZAYIFLAMA SÜRECİNİ HIZLANDIRABİLİR
Greyfurt kilo vermeye yardımcı olabilir. Greyfurtun yüksek lif içeriği, tokluğu artırmaya ve kalori alımını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca greyfurt az kalori ancak bol miktarda su içerir; bu da kilo kaybına yardımcı olduğu bilinen başka bir özelliktir.
Yapılan bir çalışma, katılımcıların her gün yemekleriyle birlikte greyfurt tükettiklerinde bel çevresi kalınlığında azalma yaşadıklarını buldu. Ancak su içen, greyfurt yiyen ve greyfurt suyu içen katılımcılar arasında bel boyutunun küçülmesinde anlamlı bir fark yoktu. Bu nedenle meyvenin kendisini yemek daha faydalı etkiler sunabilir.
İNSÜLİN DİRENCİNİ VE DİYABETİ ÖNLEYEBİLİR
Düzenli olarak greyfurt yemek, şeker hastalığına yol açabilecek insülin direncini önleme potansiyeline sahip olabilir. İnsülin direnci, hücreleriniz insüline yanıt vermeyi bıraktığında ortaya çıkar. İnsülin vücudunuzdaki birçok süreci düzenleyen bir hormondur.
Metabolizmanızın birçok yönüne etkisi olsa da insülin, en çok kan şekeri kontrolündeki rolüyle bilinir. İnsülin direnci sonuçta tip 2 diyabet için iki temel risk faktörü olan daha yüksek insülin ve kan şekeri seviyelerine yol açar. Greyfurt yemek insülin seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabilir, bu da insüline dirençli olma olasılığınızı azaltabilir.
Bir çalışmada, yemeklerden önce taze greyfurtun yarısını yiyen kişiler, greyfurt yemeyen grupla karşılaştırıldığında hem insülin düzeylerinde hem de insülin direncinde önemli bir azalma yaşadı. Ayrıca meyveyi bir bütün olarak yemek genellikle daha iyi kan şekeri kontrolü ve tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkili olduğu tespit edildi.
GREYFURT YEMEK KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR
Düzenli olarak greyfurt tüketmenin, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalp sağlığını iyileştirdiği düşünülmektedir. Bir çalışmada, 6 hafta boyunca günde 3 kez greyfurt yiyen kişilerin, çalışma süresince kan basıncında önemli düşüşler yaşandığı görüldü. Ayrıca toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinde de iyileşmeler gösterdiler .
Bu etkiler, greyfurtun içerdiği ve kalbinizin düzgün çalışmasını sağlamada rol oynayan önemli bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Birincisi, greyfurt, kalp sağlığının birçok yönünden sorumlu bir mineral olan potasyum açısından oldukça zengindir. Yarım greyfurt günlük potasyum ihtiyacınızın yaklaşık %5'ini sağlar.
Yeterli potasyum alımı, yüksek tansiyon riskinin düşürebilir. Ayrıca kalp hastalığından ölüm riskini azalttığı da gösterilmiştir. İkincisi, yüksek lif alımının düşük kan basıncı ve kolesterol düzeyleriyle ilişkili olduğu göz önüne alındığında, greyfurttaki lif kalp sağlığını da artırabilir.
Genel olarak araştırmacılar, greyfurt gibi lif ve antioksidan açısından zengin meyvelerin sağlıklı bir diyetin parçası olarak dahil edilmesinin kalp hastalığı ve felç gibi durumlara karşı korunmaya yardımcı olduğunu iddia ediyor.
ANTİOKSİDANLAR BAKIMINDAN ZENGİNDİR
Greyfurt, çeşitli hastalık risklerinin azaltılması da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlayan birkaç farklı antioksidan içerir. Antioksidanlar, hücrelerinizi, vücudunuzda zararlı reaksiyonlara neden olabilecek dengesiz moleküller olan serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur.
Likopen: Bu antioksidan, belirli kanser türlerinin, özellikle de prostat kanserinin gelişimini önleme potansiyeli ile bilinir. Ayrıca tümörlerin büyümesinin yavaşlatılmasına ve yaygın kanser tedavilerinin yan etkilerinin azaltılmasına da yardımcı olabilir.
Flavonoidler: Antiinflamatuar özellikleri sayesinde kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.
BÖBREK TAŞI OLUŞUM RİSKİNİ AZALTABİLİR
Greyfurt tüketmek, böbreklerde atık maddelerin birikmesinden kaynaklanan böbrek taşı geliştirme riskinizi azaltabilir. Bu atık maddeler, genellikle böbrekler yoluyla filtrelenen ve idrarla vücuttan atılan metabolizma ürünleridir. Ancak böbreklerde kristalleşince taş haline gelirler. Daha büyük böbrek taşları idrar sisteminde tıkanmaya neden olabilir ve bu durum şiddetli semptomlara neden olabilir.
Böbrek taşının en yaygın türü kalsiyum oksalat taşlarıdır. Greyfurtta bulunan organik bir asit olan sitrik asit, böbreklerinizdeki kalsiyuma bağlanıp onu vücudunuzdan atarak bunları önlemede etkili olabilir. Ayrıca sitrik asit, idrarınızın hacmini ve pH'ını artırarak böbrek taşı oluşumuna daha az elverişli bir ortam üretme yeteneğine sahiptir.