Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Tam bir ! besinlerle sağlığına kat

yiyecek ve içecekler dünyadaki her toplumun beslenme kültürünün temel bileşenidir ve kültürel tarihin izlerini taşır. Hem dünya genelinde hem de ülkemizde yoğurt, ayran, , peynir, kımız gibi süt bazlı, ekşi mayalı ekmek, tarhana, boza gibi tahıl bazlı, şalgam, fermente zeytin, turşu gibi sebze ve meyve bazlı olmak üzere çeşitli fermente ürünler üretilmektedir. Pek sağlığımız açısından önemli bir rol oynayan fermente yiyecek ve içeceklerin ne gibi etkileri bulunur? İşte cevabı...

Tam bir antikanserojen! Fermente besinlerle sağlığına sağlık kat

Halk dilinde mayalanma olarak da bilinen fermantasyon bir maddenin bakteri, maya, mantar gibi mikroorganizmalar ve enzimler aracılığı ile genellikle ısı vererek ve köpürerek çürümesi olayıdır.

Tam bir antikanserojen! Fermente besinlerle sağlığına sağlık kat

yiyecek ve içecekler dünyadaki her toplumun beslenme kültürünün temel bileşenidir ve kültürel tarihin izlerini taşır. Hem dünya genelinde hem de ülkemizde yoğurt, ayran, , peynir, kımız gibi süt bazlı, ekşi mayalı ekmek, tarhana, boza gibi tahıl bazlı, şalgam, fermente zeytin, turşu gibi sebze ve meyve bazlı olmak üzere çeşitli fermente ürünler üretilmektedir.

Tam bir antikanserojen! Fermente besinlerle sağlığına sağlık kat

BESİN DEĞERİNİ ARTTIRAN YÖNTEM

Fermantasyon sırasında esansiyel aminoasit ve vitaminler sentezlenir, besinlerdeki besin öğeleri biyolojik aktif moleküllere ve sağlığı geliştiren yeni bileşiklere dönüşür. Bu nedenle besinlerin besleyici değeri yüksektir.

Tam bir antikanserojen! Fermente besinlerle sağlığına sağlık kat

Bunun yanında besinlerde sindirimi güçleştiren fitat, tanen gibi istenmeyen maddelerin uzaklaştırılması ve parçalanması da gerçekleşmektedir. Bu sayede fermente besinlerin sindirilebilirliği de artar. Fermente ürünler ayrıca bağırsak mikrobiyotasında çeşitliliği de destekler.

Tam bir antikanserojen! Fermente besinlerle sağlığına sağlık kat

SAĞLIK DEPOSU SÜT ÜRÜNLERİ

Sütün fermantasyon yoluyla asitliğinin geliştirilip ürüne dönüştürülerek raf ömrünün uzatılması çok eski dönemlerden beridir bilinen ve uygulanan bir yöntemdir. Sütün fermantasyonunun amacı kendine özgü tat, aroma ve kıvama sahip daha dayanıklı ürünler üretmektir. Günümüzde dünyada 400'den fazla ürünü bulunmaktadır.

Tam bir antikanserojen! Fermente besinlerle sağlığına sağlık kat

Ülkemizde ürünleri içerisinde en çok tüketilenler yoğurt, ayran, peynir ve kefirdir. süt ürünlerinin besin değeri ve yararları süte göre çok daha fazladır. Fermente süt ürünleri bağırsak sağlığını destekleyerek metabolizmanın düzenlenmesi ve kilo kaybında, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, solunum yolu enfeksiyonları, mesane kanseri gibi hastalıklardan korunmada etkinlik gösterir. Ayrıca fermente süt ürünlerinin kabızlığı azalttığına dair bazı kanıtlar da mevcuttur.

Tam bir antikanserojen! Fermente besinlerle sağlığına sağlık kat

ENERJİ DENGELEYİCİ YOĞURT

Yoğurt da GLP 1 ve PPY gibi iştah kontrolü sağlayan hormonların kan dolaşımındaki miktarlarını artırarak ve enerji dengesini düzenleyerek kilo kaybına katkı sağlar. Ayrıca düzenli olarak yoğurt tüketen kişilerde kan yağları, kan şekeri, kan basıncı ve insülin direnci seviyeleri tüketmeyenlere kıyasla daha düşüktür. Yoğurdun antimikrobiyal ve etkileri de çalışmalarla ortaya konmuştur, yoğurt tüketiminin özellikle kolon kanserinden koruyucu olduğu gösterilmiştir.

SON DAKİKA