'Orada bir yer var, uzak değil' mottolu haberlerle size turistik bölgelerimiz tanıtmaya; nered ne kadara kalabileceğinizden, neler yiyebileceğinize kadar, birçok konuda fikir vermeye çalışacağız. Herkesin bildiği gibi Bozcaada, üzümleri ve şaraplarıyla ünlüdür. Adaya özgü üzümlerden Çavuş, hem sofralık olarak hemde şarapçılık konusunda Evliya Çelebi'nin Bozcaada'yı anlatırken dikkatini çeken bir çeşittir. Çavuş üzümü dışında karasakız, vasilaki, kuntra, karalahna gibi üzüm çeşitleri adanın yerel üzümleridir. Tabi bu geleneği layığıyla sürdüren sadece 5 üretici bulunuyor. Bunlar; Üretici firmaların hepsinin damak zevkinize uygun şarabı tadarak bulabileceğiniz şarap satış mağazaları bulunmakta. Hatta sokak aralarında bulunan fabrikalarına rahatlıkla girip nasıl şişelendiğini bile bakabilirsiniz. Tabi bu şarapları sadece kendi mağazalarında bulabiliriz diye düşünmeyin. Hemen her bakkal ve markette bulabilirsiniz adanın yerel ürünlerini. Yerel ürünler demişken tabi ki sadece şarap ve üzüm yok adada. Yaygın olan bir üründe ev yapımı reçelleri. Özellikle adaya özgü armut domatesinden yapılan 'domates reçeli'. Herhangi bir katkı maddesi katılmadan yapılan reçeli adada kahvaltı için nereye giderseniz gidin ya da kaldığınız yerde yapın kahvaltınızı mutlaka masanızda görürsünüz. Domatesten reçeli mi olur demeyin kesinlikle deneyin. Emin olun evinize dönerken bir kavanoz götüreceksiniz. Bu konuda da adada isim yapmış olan 2 firma öne çıkmakta. Biri Salto reçelleri, diğeri Güler Ada reçel. Tabi balıkçılıkta adanın önemli geçim kaynaklarından biri olmuş durumda. Zaten feribotla adaya yanaşırken kıyıda duran balıkçı teknelerinin fazlalığından dolayı anlıyorsunuz balıkçılıkla uğraşanların çok olduğunu. Konumu sebebiyle hem ege, hem karadeniz hemde marmarada bulunan balıkları bulmanız mümkün. Hem de balık göç yollarının üzerinde bulunan ada anlayacağınız bu konuda bayağı bereketli. Sahile sıralanmış birbirinden leziz mezeleriyle birlikte size davetiye çıkaran restoranlarda taptaze balıklardan yiyip, ada şaraplarından içebilirsiniz, kaleye karşı güzel bir ada akşamında. Adada neredeyse 500 yıldır Rum halkı ve Türk halkı iç içe yaşadığından dolayı mutfak kültürü bakımında oldukça zengin. Hem deniz ürünlerinin bolluğuna, yabani otlarla yapılmış yemeklere, salatalara ve zeytinyağlılara sıkça rastlarsınız adadaki restoranlarda. Akşam hediyelik eşya alabileceğiniz yerleri gezerken ağzınızı tatlandıracak İzmir lokmasını da es geçmeyin derim ben. Gündüz nostajik ada sokaklarını arşınlarken yoruldunuz ve ufak bir mola vermek istediniz. Ne yapacaksınız? Adada ufak ufak yerler var birşeyler atıştıracağız ama benden size tavsiye mutlaka meydandaki ÇINARALTI CAFE'ye uğramanız. Burası tam meydanın ortasında bulunan kocaman çınar ağacının altına konulmuş masaları olan ve hem ada sakinlerinin hem de adaya gelen ziyeretçilerin uğrak yeri olan bir yer. Burada oturup, ev yapımı limonatasından içip, o güzelim çiğ böreklerinden yiyip gelip geçenleri seyredebilirsiniz. Çok mu terlediniz hemen yanında bulunan çeşmede kendinizi serinletebilirsiniz. Belli dönemlerde şarap firmalarının şarap yapım ve tadım turları bulunuyor. Eğer şarap konusu ilginizi çekiyorsa katılmanızı öneririm. Bozcaada'da bütün bir yıl boyunca verilen emeklerin karşılığını almak, bağlardaki üzümleri toplayıp bağbozumunu kutlamak ayrı bir zevktir. Her sene davul - zurna eşliğinde, konserler ve halk oyunlarla büyük kutlamalarla yapılan Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali, her yıl Eylül ayında gerçekleşiyor. Tabiki hergün adanın merkezinden saat 18:30 gibi kalkıp tüm adayı dolaşıp günbatımı vaktinde rüzgar güllerinin ve polente deniz fenerinin olduğu batı burnunda durup güneşin batışını seyredip geri getiren turlar bulunmakta. Özelikle fotoğraf tutkunları için ada turu bulunmaz bir nimet. Hem adalı şöförler eşliğinde gezerken ada hakkında bilgi edinmek, hem de muhteşem bir gün batımı seyretmek için mutlaka bu turlara katılın. Ayrıca adada bulunan 17 tane rüzgar enerji trübünü adanın elektriğini üretmekle kalmıyor, ana karaya da yer altından geçen kablolarla elektrik sağlıyor. Ada; hem genellikle rüzgarlı olan çayır mevkiinde rüzgar sörfüyle ilgilenenler için ideal bir ortam yaratmakta olup, hem de son dönemlerde dalış için önemli yerlerden biri haline gelmiştir. Başta da demiş olduğum gibi Bozcaada bu kadar güzel olunca müdavimi çok oluyor. Müdavimlerinden, ilk defa gelip hayran kalanlardan bazıları; Tan Sağtürk, eşi ve 6 aylık kızları Ada, Feridun Düzağaç, Ata Demirer, Mehmet Günsur, Halil Ergün, Sumru Yavrucuk. Gelelim adada nerede kalabileceğinize; Bozcaada'da irili ufaklı, küçüklü büyüklü her bitçeye uygun birçok pansiyon ve otel bulunmakta. Genelde oda kahvaltı konseptinde çalışmakta olanlardan bazıları; Çanakkalenin Geyikli Yükyeri İskelesinden günün belli saatlerinde kalkan feribotlarla, ya da Çanakkale Geyikli Seyahat ; Yükyeri İskelesi : 0286 632 02 26 Ünlü şaraplarıyla, polente feneriyle, dev rüzgâr gülleriyle, dar sokaklarıyla ve kalesiyle gidilip görülesi bir yer Bozcaada. Vakit kaybetmeden gidin, benim ve diğer gidenler gibi hayran kalıp huzur bulun...