Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bu ‘manzara’yı hiç sevmedim

Hande Yener-Aylin Coşkun ikilisinin şarkısı 'Manzara'; bu aralar radyolarda, müzik kanallarında sıkça dönüp duruyor. Ancak şarkının sözleri arasında yer alan bir ifade beni fena halde rahatsız etti. Şöyle deniliyor şarkının nakaratında: 'Bu mu aşkın sen yorumu / Bozuk 'Y' kromozomu / Söylüyorum yüzüne / Yapmam dedikodunu...' Sokak deyimiyle 'atarlı' şarkılar bu aralar pek moda. Eski sevgiliye adeta sayıp söven, tüm yaşanmışlıkları göz ardı edip onu yerden yere vuran şarkı sözleri, pop müziğin olmazsa olmazı haline geldi. Ancak 'sitem' etmenin de bir nahifliği, nezaketi, sağduyusu olmalı. (Tıpkı şu ölümsüz Türk sanat müziği eserinde olduğu gibi: 'Bir bahar akşamı rastladım size / Sevinçli bir telaş içindeydiniz / Derinden bakınca gözlerinize / Neden başınızı öne eğdiniz')
Peki o zaman, 'Manzara' şarkısında hakaret ya da aşağılama maksadıyla kullanılan 'Bozuk Y kromozomu' ifadesinin başta Down Sendromlular ve onların aileleri olmak üzere, anormal kromozomlara sahip insanları üzeceği, kıracağı, kötü hissettireceği nasıl olur da düşünülmez?
Aşağıdaki ifadeyi Türkiye Down Sendromlular Derneği'nin internet sitesinden alıntıladım:
'Down Sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21'inci kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu; tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır."
Hastalık bile sayılmayan bir 'fazlalığı' neredeyse hakaret niyetine kullanmak büyük aymazlık. Yine de şarkıyı yazan ve söyleyenlerin kötü niyetli olmadıklarını, 'boş bulunduklarını' düşünüyorum. Hatta adı geçen şarkıcılarımızın, bizzat pek çok hayır işine gönüllü olduklarını da biliyorum.
Öyleyse telafi yolu belli: Geliri, Down Sendromlular yararına kullanılacak bir özel konser. Var mısınız dostlar?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA