Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Açık hava oyunları devam ediyor

Geçtiğimiz hafta tiyatrolar adına hareketli bir hafta oldu. İstanbul Valiliği İl Hıfzıssıhha Meclisi'nin aldığı İstanbul'da açık hava gösterilerinin iptal edilmesine yönelik karar tiyatro dünyasına bomba gibi düştü. Pandemi sürecinde açık hava gösterileri sayesinde bir nebze nefes alan tiyatrocular, karara büyük tepki gösterdi. Kapalı salonlar açıkken, açık hava gösterilerinin iptal ediliyor olmasına kimse anlam veremedi. Çoğu oyun, programını günler öncesinden açıklamış, biletlerini bile satmıştı. Tepkiler artınca Kültür ve Turizm Bakanlığı duruma el koyarak, tiyatro gösterimleri ile opera ve bale temsillerinin karardan muaf tutulduğunu açıkladı. Bir anda tüm tiyatro dünyası rahat bir nefes aldı. Ancak sahnelerini söküp kaldıran topluluklar oldu, bazı oyunların takvimleri değişti. Örneğin Küçükçiftlik Bahçe Tiyatrosu'nda daha önce 17-18 Eylül olarak açıklanan Haluk Bilginer'in rol aldığı 'Kral Lear'ın tarihi 27, 28 Eylül olarak değiştirildi. Oyun Atölyesi önceki tarihe bilet alanların biletlerinin geçerli sayılacağını açıkladı. An Yapım organizasyonuyla Uniq İstanbul Açık Hava Sahnesi'nde düzenlenen 'Sahnede Yeniden Buluşuyoruz' etkinliğinin ömrü ise 3-5 gün oldu, oyunlar iptal edildi. Sonbahara girdiğimiz ve yazın son demlerini yaşadığımız bugünlerde açık hava oyunlarının keyfini çıkarmaya devam edeceğiz.

İKİ YENİ FESTİVAL

Öte yandan iki yeni etkinlik daha başlıyor. Geçen yıl oluşumunda Eda Erman'ın büyük katkıları olan İstanbul Fringe festivali ikinci kez yapılacak. Pandemi sebebiyle 21-27 Eylül tarihleri arasında online olarak düzenlenecek festivalde yerli ve yabancı toplam 16 ekip performans gösterecek. Dijital olarak gerçekleştirilecek festivalin açılış performansı Hâl/Status, 21 Eylül akşamı ENKA Sanat'ın katkılarıyla Istanbul Fringe Festival'in You- Tube kanalından yayınlanacak. Başlayacak olan diğer etkinlik ise, 11. Uluslararası İstanbul Opera Festivali. 19- 27 Eylül tarihleri arasında Arkeoloji Müzeleri Bahçesi'nde düzenlenecek festival, '7 Sopranos' konseriyle başlayacak.

Devlet Tiyatroları yaz boyunca 20 bin seyirciye ulaştı



2020-2021 tiyatro sezonuna 1 Eylül Salı günü 17 yeni oyunla erken merhaba diyen Devlet Tiyatroları (DT), yaz aylarındaki projeleriyle de koronavirüs sürecinde sanatseverleri yalnız bırakmadı. Açık Hava Yaz Oyunları ve Kamyon Tiyatrosu projeleriyle 1 Temmuz'dan 1 Eylül'e kadar hem yetişkin, hem de çocuk oyunları sahneleyen DT, bu süreçteki rakamları açıkladı. DT'nin Temmuz itibariyle hayata geçirdiği 'Kamyon Tiyatrosu'; 23 il, 19 merkez ve 38 ilçede perde açarak hiç oyun izlememiş yaklaşık 12 bin çocuğu tiyatroyla buluşturdu. Trabzon, İzmir, Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatroları'nın 5 çocuk oyunu sahnelediği etkinlikte, 4 bin 910 kilometre yol yapılarak 62 temsil gerçekleştirildi. Ayrıca Devlet Tiyatroları ilk kez gerçekleştirilen Açık Hava Yaz Oyunları projesi de 4 ilde yetişkinler için perdelerini açtı. Ankara'da İrfan Şahinbaş, Bursa'da Kültürpark, İstanbul'da Beyoğlu Talimhane ve Bodrum'da Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi'nde perde açan DT, 12 farklı oyunla 34 temsil vererek 7 bin 418 seyirciye ulaştı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA